Pavlova se šlehačkou a mraženými malinami

Pavlova se šlehačkou a mraženými malinami

Moje dcera Mia miluje pusinky. Jakékoliv. Kdykoliv. Jenže, dělejte se s nimi, když můžete udělat jednu velkou pusinu. Starou dobrou Pavlovu. Nahoru stačí vyšlehat šlehačku a použít mražené ovoce.

A teď upřímně. Tohle je moje první Pavlova. Všichni ji dělají, já se bránila. Až dodneška, kdy mi muž donesl snad milion bílků. Možná nevypadá profi, ale je neskutečně dobrá. A chyby, přesněji praskliny, vlastně působí jako fígl od food stylisty. Takže se vůbec nebojte, pokud se chystáte péct Pavlovu, stačí vám jen pár surovin, trpělivost při čekání, než vám v troubě vychladne, a taky pak při odstraňování z pečicího papíru. Co je ale na Pavlově top – přeci že ji můžete zdobit jakkoliv. Můžete použít sezonní i mražené ovoce, ale i třeba nasekanou čokoládu. Hodí se nejen na večerní mlsání, ale i jako dort pro maminku (otestovala jsem ji na té své). Nebo i pro puberťáky jako je naše Mia.

Pavlova s malinami

1 koláč (dort) o průměru asi 18 cm

Příprava: 2 hodiny (s chlazením možná i víc)

Co na Pavlovu?

bílky ze 4 vajec (asi 150 g)

220 g jemného krupicového cukru

2 lžíce bramborového (nebo kukuřičného) škrobu

1 lžíce bílého vinného octa

Co na krém?

200 ml smetany ke šlehání (33%)

1 lžíce moučkového cukru (nemusíš)

hrst mražených malin

mražené maliny na ozdobu

 

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 150°C. Odvaž si bílky. Přendej je do mísy od robota. Při nižších otáčkách šlehej, dokud nebude sníh držet na metličce. Pak postupně přidávej cukr a zase šlehej. Sníh by měl být pevný, bílý a lesklý. Bez bublinek.
  2. Troubu stáhni na 120°C. Sníh ještě vyšlehej se škrobem a octem. Plech vylož pečicím papírem a do středu navrstvi sníh, asi o průměru 18 cm. Vlož do trouby a peč 80 minut. Pak vypni troubu a nech Pavlovu v ní, dokud úplně nevystydne. Tady doporučuju začít už ráno nebo po obědě.
  3. Jakmile bude Pavlova studená, přendej ji opatrně na talíř. Začni šlehat šlehačku, jakmile už bude trošku držet tvar, přidej moučkový cukr a část malin. Vyšlehanou šlehačkou ozdob a navrch dej ještě maliny. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *