Poctivá zelňačka s klobásou v zimě zahřeje!

Poctivá zelňačka s klobásou v zimě zahřeje!

Co jiného si dát v zimě než pořádnou zelňačku? Polévku, která se hodí k obědu i večeři. Můžete si ji zabalit s sebou do práce. Hodí se i jako vyprošťovák při kocovině.

Já zelňačku můžu jíst kdykoliv. Patří mezi mé nejoblíbenější polévky. Zvlášť když je vařená  z čerstvého i sterilovaného zelí zároveň. Nesmí chybět sladká paprika a hodně silný vývar. Roman Vaněk do zelňačky dává uzené, v tom případě zkuste přidat místo hovězího nebo třeba kuřecího vývaru uzený. My do polévky dáváme kvalitní klobásu. A ještě jedna věc, někdy si vaříme brambory zvlášť a pak je dáváme do zelňačky prohřát. Proč? Protože v kyselém prostředí se vaří déle.

 

Zelňačka s klobásou

4 porce

příprava: 60 minut

 

Co na polévku?

2 cibule

2 lžíce vepřového sádla

1 lžička drceného kmínu

3 lžíce hladké mouky

3 lžičky sladké papriky

1 l hovězího vývaru

200 g čerstvého zelí

4 brambory typu B

300 g sladkokyselého zelí

2 bobkové listy

cukr a lák ze zelí na dochucení

sůl a pepř

2 pikantní poloměkké klobásky

zakysaná smetana (nemusí být)

chléb

 

Jak na to?

  1. Cibuli nadrobno nasekej. Rozehřej v hrnci sádlo, orestuj cibuli. Přidej kmín, po chvilce mouku a restuj za stálého míchání, dokud nebudeš mít světlou jíšku. Pak teprve vmíchej papriku, orestuj, přidej bobkový list a zalij studeným vývarem. Pořádně promíchej.
  2. Nakrájej čerstvé zelí na nudličky, sterilované slij a lák dej stranou. Brambory oloupej a nakrájej na menší kousky. Přidej do polévky. Vař asi 10 minut a potom přidej sterilizované zelí. Vař dalších 10 minut do měkka.
  3. Zelňačku dochuť lžičkou cukru a podle potřeby lákem ze zelí. Osol a opepři. Nakonec přidej do polévky na plátky nakrájenou orestovanou klobásku, nech prohřát. Můžeš podávat se zakysanou smetanou a chlebem.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *