Jak na velikonoční máslový věnec

Jak na velikonoční máslový věnec

Co spojuje sladké recepty na Velikonoce? Kynuté těsto, sušené ovoce, mandle a čas strávený v kuchyni. Jestli se vám zrovna nechce péct mazanec, zkuste tyto máslové věnce.

Kolikrát tu ještě budu psát, že nejsem úplně zručná? Zvlášť, když se to týká sladkého. Ale kynuté těsto mi jde, takže ať už to vypadá jakkoliv, věřím, že vy budete šikovnější a váš věnec v kombinaci s „mým“ těstem bude dokonalý. Pak ho už jen ozdobte mašlí, můžete i skořápkami z vajec nebo malovanými vejci a použijte jako jedlou dekoraci. Nebo si věnce dejte k snídani, potřete je máslem, pěkně jako mazanec a podávejte s bílou kávou.

Recept na mini mazance najdeš tady

Velikonoční kynuté věnce

na 2 věnce

příprava: 2 hodiny

Co na věnce?

250 ml plnotučného mléka

30 g čerstvého droždí

100 g třtinového nebo krupicového cukru

1 vanilkový cukr

kůra z citronu

2 žloutky + 1 celé vejce na potření

110 g másla

špetka soli

500 g hladké mouky na kynutí (máme Babiččinu volbu) + na podsypání

2 hrsti nasekaných brusinek (ideálně naložených v tuzemáku)

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Do části vlažného mléka rozdrob droždí a přidej lžíci cukru. Nech v teple vzejít kvásek. Mezitím utři žloutky se změklým máslem, cukry a kůro z citronu v krém.
  2. Přidej vzešlý kvásek, zbývající vlažné mléko, sůl, přesátou mouku a část brusinek. Uhněť těsto, v robotu to trvá kratší dobu (nesmí se lepit na stěny). Ještě na moukou posypaném válu rukama propracuj, přendej do mísy, zakryj čistou utěrkou a nech aspoň hodinu v teple kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Těsto na moukou posypaném válu rozděl na 2 díly, ty zase každý na 3 díly. Uválej z nich stejné válečky, upleť z nich copy, konce spoj k sobě a tak ti vzniknou dva věnce. Přendej je na plechy vyložené pečicím papírem. Doprostřed dej kovový kroužek na burgery nebo malou kokotku, ať si těsto udrží tvar věnce. Nech je ještě chvilku kynout. Pak je potři vyšlehaným vejcem a ozdob druhou částí brusinek.
  4. Troubu předehřej na 180°C. Věnce peč dozlatova, asi 25 minut. Průběžně je ještě můžeš potřít vyšlehaným vejcem. Po upečení opatrně vyndej to, co máš uvnitř věnců, vnitřní část věnce ještě potři vyšlehaným a ještě nech v teplé troubě zezlátnout střed. Poté vyndej, nech vychladnout a zlehka zasyp moučkovým cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *