Karibik dort s kokosem, karamelem a rumem

Karibik dort s kokosem, karamelem a rumem

Jaro, slunce, kokos, rum a slaný karamel! To je ideální kombinace na dort, když jste amatér v pečení a chcete mít jistotu, že si lidi na party pochutnají.

Dostala jsem za úkol upéct kamarádce Martině dort ke kulatým narozeninám. Já? Takže – pozvala jsem si (zase) kámošku Sandru, našla si inspiraci u Cat and Cook (její piškot i karamel jsou top) a dala se do toho. Protože to byl dort pro „dospěláka“ a Martina miluje rum (ten karibský), tak jsem to pojala trošku po svém a nešetřila jsem s ním. Výsledek byl neskutečný a tak už se těším na další výzvu, holky! Sandra říkala, že se dáme na potahování fondánu. Upřímně, ten já nikdy nejím, ale pro ni to udělám. Hecnu se a naučím se to, kdyby náhodou…

 

Dort se slaným karamelem a rumem

3 formy o průměru 20 cm

příprava: 2 hodiny + chlazení (přes noc)

 

Co na piškoty?

75 g másla + na vymazání forem

12 vajec (vychází to na 600 g) pokojové teploty

375 g krupicového cukru

375 g hladké mouky

1 ½ lžičky prášku do pečiva

kůra z 1 citronu

drcený kokos na vysypání forem

 

Co na krém?

1 máslo (250 g) pokojové teploty

3 mascarpone (750 g)

4 lžíce moučkového cukru

2 lžíce drceného kokosu

1 lžíce rumu

 

Co na slaný karamel?

250 ml smetany ke šlehání 33%

230 g krupicového cukru

6 lžic vody

1 lžíce rumu

2 špetky maldon soli

 

Co na ozdobu?

drcený kokos

1 bílá čokoláda s mandlemi od Lindt (Les Grandes)

3 růžičky

1 krabička malin

místo svíček jsem na dort dala fotku oslavenkyně vyjetou z Instax

 

Jak na piškot?

  1. Připrav si piškot. Máslo nech rozpustit a vychladnout. Celá vejce rozklepni do mísy od robota s nástavcem “K”, přidej odměřený cukr a vyšlehej v nadýchanou hladkou pěnu. Nespěchej!
  2. Pak prosej do mísy mouku a prášek a postupně přidávej k pěně, vyšlehej. Nakonec vmíchej kůru z citronu a rozpuštěné máslo. Opatrně zapracuj, tedy šlehej chvilku při nižších otáčkách.
  3. Rozehřej troubu na 170°C, ideálně s troškou páry (jak píše Cat and Cook 10%), já jsem na dno trouby dala vodu a pekla piškoty s párou. Formy na dort vymaž máslem a vysyp strouhaným kokosem.
  4. Těsto rovnoměrně rozděl do tří forem a peč, dokud nezezlátne, asi 30 minut. A jak poznáš, že je piškot uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Piškoty přendej na mřížku, nech asi 10 minut chladnout, poté formy opatrně otevři, piškot opatrně odřízni ode dna (někdy jde i vyklopit) a nech zcela vychladnout.

 

TIP: Pokud nemáš 3 formy, pak peč na etapy. Zkusila jsem ingredience na piškoty rozdělit na 2 várky a fungovalo to takto:

Na 2 korpusy: 50 g másla, 8 vajec (400 g), 250 g cukru, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z necelého citronu.

Na 1 korpus: 25 g másla, 4 vejce (200 g), 125 g cukru, 125 g hladké mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, troška kůry z citronu.

 

Jak na krém?

  1. Máslo musí být vláčné, ideální je nechat ho v pokojové teplotě úplně povolit. Vyšlehej do nadýchaného krému, chvilku času to zabere! Pak postupně po lžících vmíchávej mascarpone a šlehej. Nakonec přidej cukr, kokos a rum a ještě zlehka prošlehej. Krém si dej aspoň na 30 minut vychladnout.
  2. Zkompletuj korpusy s krémem. Spodní korpus potři krémem, přiklop druhým korpusem, opět potři krémem a přiklop posledním korpusem. Pozor, ať ti na sobě krásně sedí. Vrchní část opět potři krémem, dej ho tam nejvíc, abys ho mohla rozetřít i po stranách dortu na tzv. naháče. Jakmile máš hotovo, dej dort do ledničky a nech ho tam ideálně přes noc.

 

Jak na slaný karamel a zdobení?

  1. V jednom rendlíku zahřej při nižší teplotě smetanu a hned stáhni z plotny. Přidej do ní rum a nech stranou. V druhém rendlíku při vyšší teplotě rozehřej cukr s vodou, na začátku jsem to jednou promíchala a pak už nechala stát a bublat. Jakmile zezlátne (nesmí zhnědnout úplně, mohl by být hořký) stáhni z plotny. Postupně přidávej smetanu s rumem a šlehej asi 10 minut. Poté vmíchej sůl a nech zcela vychladnout. Pak karamel přendej do skleničky, uzavři a nech v ledničce do druhého dne odležet.
  2. Vyndej si zkompletovaný dort s krémem a opatrně ho seshora od středu lžící polévej karamelem. Začne stékat po stranách. Je dost pravděpodobné, že nepoužiješ celé množství karamelu, tak si ho nech třeba na palačinky. Poté dort posyp drceným kokosem a můžeš začít zdobit.
  3. Já jsem použila Lindt bílou čokoládu s mandlemi, tu jsem nakrájela a ozdobila půlku dortu. Pak jsem použila tři růžičky, maliny a lístky máty. Než dort dáš oslavenci, tak si ho nech někde v chladu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *