1. máj lásky čas s cheesecake a třešněmi

1. máj lásky čas s cheesecake a třešněmi

Jestli něco peču z lásky, pak cheesecake. A jestli má být k 1. máji, pak s třešněmi. Ne jen tak nějakými, ale zkaramelizovanými v portském. Protože Portugalsko, to je také moje láska.

Na cheesecake potřebujete sušenky. Já ne. Já dělám korpus ze sušenkového těsta. Je to vlastně levnější verze, ušetříte na sušenkách. A když vám trošku toho těsta zbyde, upečete si sušenky svoje, domácí. Ale zpátky k 1. máji. Celý svůj život žiju vedle třešňovky (což je sad s třešněmi). Jednu třešeň mám i na zahradě, dívám se na ní kdykoliv dávám něco do robota. Vidím, kdy začíná kvést, kdy květy opadají, kdy začnou červenat třešně a dívám se i jak padají shnilé na zem, protože na ty, co jsou úplně nahoře prostě nedosáhnu. Z třešní peču bublaninu, dávám je i k masu a mrazím si je do zásoby. A právě z nich (mražených) je tento cheesecake. Už jsem se nemohla dočkat! A vy si užijte ten lásky čas.

 

Cheesecake s třešněmi v portském

1 forma o průměru 24 cm

příprava: 1,5 hodiny + chlazení

Co na sušenkové těsto?

125 g másla + na vymazání formy

80 g třtinového cukru

2 žloutky

kůra z citronu

200 g hladké mouky

špetka soli

Co na cheesecake?

2 ricotty (500 g)

kůra z citronu

šťáva z ½ citronu

50 g třtinového cukru

3 žloutky

1 lžička bramborového škrobu

Co na třešně?

100 g vyloupaných třešní (já měla mražené)

2 lžíce třtinového cukru (nebo 2 bio vanilkové cukry)

semínka z 1 vanilkového lusku

2 lžíce portského vína (červené)

květy z jabloně (třešňové už nejsou) na ozdobu

Jak na to?

  1. Připrav si těsto na sušenky. Změklé máslo přendej do větší misky, přidej cukr, žloutky , kůru z citronu, mouku a sůl. Já těsto propracovávám prsty, ale můžeš to i utřít v robotu. Upřímně – na cheesecake nemusí být těsto úplně hladké. Dej ho do potravinářského sáčku a nech v ledničce minimálně 2 hodiny chladit, ideálně přes noc.
  2. Předehřej si troubu na 180°C. Vymaž formu na dort máslem. Na pracovní ploše nastrouhej nahrubo těsto, rozlož ho do formy. Na dno dej těsta více, do okrajů jen zlehka vytáhni těsto nahoru. Korpus peč do zlatova, asi 15 až 20 minut. Pak ho nech ve formě zcela vychladit na mřížce.
  3. Teplotu v troubě sniž na 160°C. Cheesecake by se měl péct v páře. Tedy, ideálně buď mít chytrou troubu nebo na dno dej rendlík s vodou.
  4. Vyšlehej krém z ricotty, kůry a šťávy z citronu, cukru, žloutků a nakonec vmíchej i škrob. Jakmile bude krém našlehaný (nesmí být tekutý), rozlož ho na upečený korpus. Peč dozlatova, až 45 minut. Kontroluj průběžně, zda je v troubě na dně voda, případně přilij, cheesecake by mohl začít nahoře praskat. Pak ho nech zcela vychladnout a teprve pak ho opatrně vyndej z formy.
  5. Třešně přendej do rendlíku, zasyp cukrem, přidej semínka z vanilky a zalij portským. Jakmile začnou bublat, stáhni trošku teplotu a nech karamelizovat, tedy redukuj na minimum, vznikne karamel a alkohol se odpaří. Sem tam zamíchej. Cheesecake ozdob zkaramelizovanými třešněmi a třeba kvítky z jabloně. Podávej. Cheesecake je nejlepší, když je rozležený, nech ho v chladu a podávej třeba až druhý den.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *