Na zahradě máme třešně, za domem v parku máme třešně a v troubě zas bublaninu. Jenže tahle je bez pecek, není totiž nic horšího, než, když se zakousnete do koláče a mezi zuby vám to zaskřípe.
Bublaninu mám fakt ráda. Jenže je na můj vkus suchá. Do těsta dávám bílý jogurt nebo tvaroh, takže možná není tak nadýchaná jako klasická piškotová, ale zato je šťavnatá. Plná ovoce a když navíc bublaninu zasypete drobenkou, stane se z ní rázem božský třešňový koláč.
Tvarohová bublanina s drobenkou
Na 1 plech nebo pekáček
Příprava: 60 minut
Co na těsto?
3 vejce
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
500 g tučného tvarohu
1 citron
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)
2 lžíce oleje nebo mléka pro zředění těsta
vypeckované třešně
olej a mouka na vymazání a vysypání plechu
Co na drobenku?
100 g másla
100 g třtinového cukru
100 g polohrubé mouky
1 lžička kůry z citronu
Jak na to?
- V míse utři vejce s cukry, vmíchej tvaroh, šťávu a kůru z citronu. Přidej mouku a prášek do pečiva. Může se stát, že těsto bude moc hutné. V tom případě vmíchej 2 lžíce oleje nebo mléka.
- Vymaž plech nebo pekáček olejem a vysyp ho moukou. Těsto rovnoměrně rozprostři, rozlož na něj vypeckované třešně a zasyp drobenkou.
- Tu si připravíš jednoduše tak, že prsty rozdrobíš máslo s cukrem a moukou. Zajímavou chuť drobence dodá kůra z citronu nebo mletá skořice.
- Bublaninu peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 40 minut. Jestli je těsto propečené můžeš vyzkoušet zapíchnutím špejle. Zůstane-li suchá, je bublanina hotová.