Švábské plněné taštičky asi spíš znáte pod názvem maultaschen. Jsou to vlastně takové německé plněné raviolli, které se podávají restované na másle nebo třeba v polévce.
Když nás oslovila Německá turistická centrála pro ČR, jestli bychom neudělali pro naše fans malou večeři, která by se nesla v duchu #EnjoyGermanFood, souhlasili jsme. Vždyť jsme díky naší rodině v Německu pečený vařený. A jsou recepty, které jsme si opravdu zamilovali. Jako třeba tyhle těstoviny. A když je dáme v kombinaci s naším domácím pečeným vývarem, je to bomba, kterou musíte vyzkoušet i vy. A my děkujeme všem, kdo je s námi fyzicky vařili. Byli jste nejšikovnější a trpěliví. Maultaschen jsou o týmové spolupráci, jinak se při téhle titěrné prácičce jen tak rychle nenavečeříte.
Polévka s maultaschen
4 porce
příprava: 1 hodina + chladnutí
Co na těsto?
200 g hladké mouky + na podsypávání
2 menší vejce (nebo 1 vejce velikosti L)
špetka soli
asi 2 lžíce studené vody
Co na náplň do maultaschen?
1 lžíce oleje
1 malá cibule
2 stroužky česneku
200 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
špetka muškátového oříšku
oregano dle chuti
sůl a pepř
200 g baby špenátu
1 vejce + 1 na pomazání
TIP: Zkuste vmíchat místo vejce nastrouhaný sýr, např. goudu nebo parmazán.
Co na polévku?
2 mrkve
2 petržele
½ malého celeru
1 lžíce másla
sůl podle potřeby
pažitka
Jak na to?
- Připrav si těsto na maultaschen. V robotu (s nástavcem ve tvaru háku) uhněť mouku s vejci a solí. Postupně přidej vodu a zapracuj hladké těsto. Podle potřeby můžeš přidat ještě mouku nebo vodu. Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech v ledničce alespoň hodinu odpočinout.
- Mezitím si připrav náplň. Na oleji orestuj nadrobno nasekanou cibulku. Přidej nakrájený česnek, orestuj. Vmíchej maso, osol, opepři, přidej muškátový oříšek a oregano. Restuj dozlatova. Pokud by se ti směs přichytávala k pánvi, podlij troškou vody nebo vývaru. Spař špenát, nasekej a vmíchej k masu. Přidej vejce, promíchej a už jen krátce prohřej. Odstav.
- Jakmile ti masová směs trošku vystydne, zkus ji ještě projet mlýnkem na maso, snadněji se ti pak budou maultaschen plnit.
- Těsto si rozděl na 3 menší díly. Vyválej je na tenké pláty. My používáme strojek na těstoviny, je to jednodušší. Vykrajuj kolečka o průměru asi 5 cm. Do středu vlož náplň velikosti kávové lžičky. Polovinu okraje těsta potři rozšlehaným vejcem, přiklop a vidličkou upevní okraje. Takto pokračuj, dokud nebudeš mít všechny maultaschen hotové. Pokládej je na pomoučněnou kuchyňskou plochu. Ve velkém hrnci dej vařit vodu.
- V dalším hrnci přiveď k varu domácí vývar, podle potřeby ho ještě můžeš dochutit solí. Kořenovou zeleninu očisti a nakrájej na malé kostičky. Orestuj je na másle dozlatova. Uvař maultaschen ve vroucí čisté vodě, stačí 2 až 3 minuty. Sceď je. Na talíře rozděl po lžících zeleninu, na ni rozlož maultaschen. Přidej pažitku, zalij vývarem a podávej.