Nadýchané trhance s třešněmi a jahodami

Nadýchané trhance s třešněmi a jahodami

Trhance obvykle děláme na Škaredou středu na Velikonoce. Ale s třešněmi jsou úžasné a mít možnost si dát snídani venku, když je tak krásně, je k nezaplacení.

Tenhle trhanec je navíc tak trošku císařský. Recept se (tedy už obloukem) vztahuje k císaři Františku Josefovi, který prý při manželské neshodě pravil: „Tak sem tu patlanici dej, když ji nechceš“ a trhanec byl na světě. Nevím, co je na tom pravdy, ale kdo kdy nezkazil omeletu nebo palačinky? Důležité je, že jídlo s láskou servírujete a že chutná, no ne?

Trhance s třešněmi a jahodami

4 porce

příprava: 30 minut

Co na trhance?

3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)

500 ml plnotučného mléka

1 lžíce moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr (nebo domácí)

kůra z malého pomeranče

100 g hladké (špaldové) mouky

olej na smažení (stačí malinko)

hodně třešní a jahod (na pánev i na ozdobu)

šťáva z pomeranče

2 lžíce třtinového cukru

2 bílé jogurty

máta na ozdobu

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků. Žloutky spolu s mlékem a cukry dej do mísy od robota a začni šlehat pomocí balonové metly. Přidej kůru z pomeranče a postupně vmíchávej mouku. Z bílků vyšlehej sníh, ten pak zlehka zapracuj do směsi na trhance.
  2. Vypeckuj třešně, přendej je na pánev spolu s větší částí jahod, přidej šťávu z pomeranče a cukr a za stálého míchání zkaramelizuj (směs trošku pustí šťávu). Nesmí se připálit, tak hned po zkaramelizování odstav.
  3. Druhou pánev rozehřej, potři olejem a smaž nadýchané palačinky z obou stran dozlatova. Já je postupně trhám a překládám přes sebe. Přendej trhance na talíře, navrch dej jogurt, přidej zkaramelizované ovoce (můžeš i čerstvé). Ozdob mátou a rovnou jez.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *