Milujeme tvarohové knedlíky s jahodami

Milujeme tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové těsto je snadné. Nekyne. A hodí se téměř ke každému ovoci. Ale úplně nejvíc máme tyhle knedlíky spojené s jahodami. Jejich sezona je tu, tak proč si je nevychutnat spolu s dětmi?

Moje máma úplně nejraději dělala z tvarohového těsta malé knedlíčky. Neplnila je, místo toho jahody podusila s cukrem a pak knedlíčky jednoduše přelila. Můj chef má raději plněné knedlíky. Obojí jde z našeho receptu udělat. Kromě jahod můžete knedlíčky podávat s lesním ovocem nebo meruňkami. Moje kamarádka Lucka tvarohové těsto plní špendlíky (ovocem, ne tím co přichytáváš papír na nástěnku). Prostě je to na vás, co s tímto receptem uděláte. A hlavně nezoufejte, když budete mít pocit, že se vám těsto lepí na dlaně. Prostě si je posypte hrubou moukou a pak už to půjde snadno.

Tvarohové jahodové knedlíčky

4 porce

příprava: 45 minut

Co na tvarohové knedlíky?

50 g másla, studeného

250 g měkkého tučného tvarohu

1 vejce

1 lžíce moučkového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 balení)

kůra z citronu

250 g hrubé mouky + na podsypání

1 lžička kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)

špetka soli + do hrnce s vodou

Co na ozdobu?

500 g jahod

asi 1 lžíce moučkového cukru + na posypání

1 tvaroh na strouhání

50 g másla na polití knedlíčků

Postup:

  1. Máslo nakrájej na kostky a přendej do velké mísy. Přidej tvaroh, vejce, cukry a kůru z citronu. Zasyp moukou, práškem do pečiva a špetkou soli. Rukama vypracuj hladké těsto. To nech aspoň hodinu zabalené v potravinářské fólii v ledničce odpočinout. Pokud nemáš čas, můžeš tvarovat knedlíčky ihned.
  2. Mezitím ve velkém hrnci přiveď vodu s troškou soli k varu. Na pomoučněné pracovní ploše vyválej těsto na tenčí plát (asi 1 cm), rozděl nožem na čtverce velké podle velikosti jahod. Přidej vždy jahodu a v dlani tvaruj knedlíčky. Přendej do hrnce a vař, dokud nevyplavou, asi 5 až 8 minut podle velikosti.
  3. Zbylé jahody zbav stopek, část si jich nech na ozdobu. Rozmixuj je spolu s moučkovým cukrem, pokud jsou sladké, pak stačí přidat jen trošku šťávy z citronu – zůstane jim pěkná červená barva. Nastrouhej tvaroh a rozehřej máslo na zalití knedlíčků.
  4. Jahodové knedlíčky rozděl na talíře, zalij jahodovým mixem, posyp nastrouhaným tvarohem, zalij máslem a ještě dolaď moučkovým cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *