Jakákoliv polévka je v létě jako vysvobození. Je obvykle snadná, rychlá, zasytí a můžete jí jíst i z hrnku na dece. Třeba taková kukuřičná s lehkým nádechem orientu…
A když navíc polévku doplníte ztraceným vejcem, bude to naprostá bomba! Pokud jste ho doma ještě nedělali, nemusíte se trápit s vroucí vodou, octem a vírem. Můžete si ztracené vejce připravit tak, jak to dělají kuchaři ve velkém provozu. Proste v potravinářské fólii. Jak na to? To se dozvíte právě v tomhle receptu.
Kukuřičný krém se ztraceným vejcem
4 porce
příprava: 40 minut
Co na polévku?
1 středně velká cibule
olivový olej + na zakapání polévky
1 lžíce másla
600 g kukuřice (může být mražená nebo čerstvá, pokrájená)
1 lžička tandoori
1lžička sladké papriky
1 lžička sušeného česneku
sůl a pepř
1,2 l domácího kuřecího vývaru
tymián
kokosové mléko na zjemnění
opečené toasty na podávání
Co na ztracené vejce?
4 vejce
olivový olej
potravinářská fólie
Jak na to?
- Oloupej a nakrájej cibuli nadrobno. V hrnci rozehřej olivový olej s máslem a orestuj na něm cibuli. Přidej kukuřici a promíchej, restuj. Poté vmíchej tandoori, papriku, česnek a trošku soli a čerstvě namletého pepře. Promíchej a orestuj.
- Zalij vývarem, přiveď k varu a vař přiklopené, dokud nebude kukuřice měkká, asi 20 minut. Teprve poté přidej část tymiánu, nech ho v hrnci chvíli provonět a odstav.
- Mezitím rozehřej troubu na gril na 200°C. Přendej toastový chléb na plech (ideálně dírkovaný) vyložený pečicím papírem, zakapej olivovým olejem a můžeš zlehka posypat solí. Peč dozlatova – průběžně chléb kontroluj, může to zabrat cca 5 minut.
- Uvařenou polévku rozmixuj co nejvíc to půjde. Můžeš ji přecedit přes síto do jiného hrnce tak, aby tam nezůstaly šlupičky z kukuřice. Pak dochuť podle potřeby solí a pepřem, zjemni kokosovým mlékem. Prohřej. Polévku ozdob na talíři lístky tymiánu, zakapej olivovým olejem, podávej se ztraceným vejcem a opečeným toastem.