Kukuřičná polévka se ztraceným vejcem

Kukuřičná polévka se ztraceným vejcem

Jakákoliv polévka je v létě jako vysvobození. Je obvykle snadná, rychlá, zasytí a můžete jí jíst i z hrnku na dece. Třeba taková kukuřičná s lehkým nádechem orientu…

A když navíc polévku doplníte ztraceným vejcem, bude to naprostá bomba! Pokud jste ho doma ještě nedělali, nemusíte se trápit s vroucí vodou, octem a vírem. Můžete si ztracené vejce připravit tak, jak to dělají kuchaři ve velkém provozu. Proste v potravinářské fólii. Jak na to? To se dozvíte právě v tomhle receptu.

 

Kukuřičný krém se ztraceným vejcem

4 porce

příprava: 40 minut

 

Co na polévku?

1 středně velká cibule

olivový olej + na zakapání polévky

1 lžíce másla

600 g kukuřice (může být mražená nebo čerstvá, pokrájená)

1 lžička tandoori

1lžička sladké papriky

1 lžička sušeného česneku

sůl a pepř

1,2 l domácího kuřecího vývaru

tymián

kokosové mléko na zjemnění

opečené toasty na podávání

 

Co na ztracené vejce?

4 vejce

olivový olej

potravinářská fólie

 

Jak na to?

  1. Oloupej a nakrájej nadrobno cibuli. V hrnci rozehřej olivový olej s máslem, orestuj na něm cibuli. Přidej kukuřici a promíchej, restuj. Poté vmíchej tandoori, papriku, česnek a trošku soli a čerstvě namletého pepře. Promíchej a orestuj.
  2. Zalij vývarem, přiveď k varu a vař přiklopené, dokud nebude kukuřice měkká, asi 20 minut. Teprve poté přidej část tymiánu, nech ho v hrnci chvíli provonět a odstav.
  3. Mezitím rozehřej troubu na gril na 200°C. Přendej toastový chléb na plech (ideálně dírkovaný) vyložený pečicím papírem, zakapej olivovým olejem a můžeš zlehka posypat solí. Peč dozlatova, průběžně kontroluj, může to zabrat cca 5 minut.
  4. Uvařenou polévku rozmixuj co nejvíc to půjde. Můžeš ji přecedit přes síto do jiného hrnce tak, aby tam nezůstaly šlupičky z kukuřice. Pak dochuť podle potřeby solí a pepřem, zjemni kokosovým mlékem. Prohřej. Polévku ozdob na talíři lístky tymiánu, zakapej olivovým olejem, podávej se ztraceným vejce a opečeným toastem.

 

Jak na ztracené vejce?

  1. V menším hrnci přiveď vodu k varu, musí jí být tolik, abys v ní ponořil/a vajíčka.
  2. Připrav si mističku (nebo klidně rovnou čtyři), tu vylož potravinářskou fólii, prsty nebo mašlovačkou fólii potři olivovým olejem a opatrně do ní vyklop vejce.
  3. Nahoře fólii zavaž provázkem tak, aby se k vajíčkům nedostala voda. Všechny čtyři vajíčka takto zavázaná ponoř do vroucí, bublající vody a nech vařit max 2 minuty.
  4. Poté opatrně rozbal, ozdob jimi polévky a u stolu si je pěkně rozřízněte ostrým nožem, ať žloutek vyteče.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *