Když máte dýně, tak co uvaříte? Polévku. Jenže ty už na blogu máme, dokonce dvě. Co ale nemáme, je slaný koláč galette, taková obměna francouzské kuchyně s nádechem orientu a českého venkova.
Galette je skvělá, že do ní můžete dát cokoliv. Ale dopředu s tím musíte počítat, do sladkého těsta se totiž přidává cukr. Já ho do slané verze nedala a místo podmáslí, které jsem doma neměla, jsem použila bílý jogurt. A také to šlo. A konečně jsem využila kozí sýr, co jsem měla ještě z cest po Šumavě a dýňový olej, který se jen tak někam nehodí. Prostě je to směsice „co dům dal“ a zároveň „Chuť zažít víc“, kterou máme ve spolupráci s Electroluxem (Pečeme v páře). Však taky v jiné troubě nepečeme.
Galette s dýní a kozím sýrem
4 menší porce (nebo 2 velké)
příprava: 60 minut + chlazení těsta 1 hodina
Co na slanou galette?
280 g hladké (ideálně špaldové) mouky + n podsypání
50 g hladké kukuřičné mouky
1 lžička mořské soli
špetka tandoori (pro vůni a barvu)
1 vejce
100 g studeného másla
150 g bílého jogurtu
1 malá dýně Hokkaido
100 g kozího sýru s modrou plísní (rodinná farma Výrov)
hrst vlašských ořechů
sůl a pepř
čerstvý tymián
olivový + dýňový olej na pomazání
Jak na to?
- Vypracuj těsto. Přesej mouky do mísy od robota, přidej sůl, vejce a na kostičky nakrájené studené máslo. Nástavcem „K“ začni propracovávat těsto, postupně přidávej jogurt, pokud je těsto lepivé, přidej ještě trošku mouky.
- Na pomoučněné ploše ještě těsto rukama propracuj, aby bylo krásně tvárné a pak ho přendej do potravinářského sáčku a nech ho v ledničce hodinu odpočinout.
- Dýni očisti, dej pryč semínka a nakrájej ji na tenčí plátky. Troubu rozehřej na horký vzduch na 150°C. Vyndej těsto, polož ho na jeden plát pečicího papíru a přes něj dej druhý plát. Vyválej kruh až do stran pečicího papíru. Vrchní papír dej pryč.
- Vyválené těsto potři oleji (já míchám olivový s troškou dýňového), nejdi až úplně do okrajů. Od středu vyskládej nakrájené dýně (zase okraje nech volné, budeš je přehýbat. Na dýně rozděl kozí sýr, vlašské ořechy, osol a opepři. Ještě můžeš zakapat olivovým olejem a navrch dát tymián. Okraje postupně překládej přes sebe a potři je olejem.
- Galette peč v troubě dozlatova, asi 45 minut. Průběžně ještě můžeš potírat okraje. Upečenou galette s dýní přendej na mřížku a nech trošku vychladnout, pak krájej. Já jí nejraději jím ale horkou.
Recept na sladkou galette najdete tady