Udělat si granolu nebo taky základ müsli je stejně jednoduché jako smoothie. Použijete, co máte doma a má to hodně vlákniny. No fakt!
Pečené müsli už jsem dělala doma několikrát, protože ho nekupujeme. Když už něco takového jíme, pak z Mixit. Ale občas mi doma zbydou různé vločky, semínka, sušené ovoce, ořechy a co pak s tím? Rychle se to kazí. To potom přichází na řadu granola. Všechno se to pomele, smíchá, orestuje a upeče v troubě. Pak se to přendá do uzavíratelné sklenice a odsypává se k snídani, svačině. Prostě ideální stav!
Domácí granola
4 porce
příprava: 40 minut + chlazení
Co na granolu?
100 g ovesných vloček
100 g rýžových vloček
40 g dýňových semínek + něco navíc na promíchání
40 g slunečnicových semínek + něco navíc na promíchání
60 g kokosu + něco navíc na promíchání
40 g vlašských ořechů
špetka mleté skořice
40 g másla
1 lžíce medu
1 lžíce třtinového cukru (nebo dle chuti)
šťáva z 1 citronu nebo pomeranče
Jak na to?
- Odvaž si vločky, přendej je do nádoby od robota. Přidej semínka a vyloupané ořechy. Trošku všechno v mixéru nasekej. V pánvi rozehřej máslo s medem a cukrem. Přidej na pánev suché ingredience na granolu, dochuť šťávou z citronu a promíchej, ať se všechno spojí.
- Předehřej troubu na 170°C. Vylož plech pečicím papírem. Navrch rozprostři směs z pánve. Peč dozlatova, dokřupava, asi 20 minut. Sem tam během pečení ještě promíchej. Nech vychladnout a pak servíruj. Třeba s bílým jogurtem a hroznovým vínem.