Domácí smažené vdolky jako od babičky

Domácí smažené vdolky jako od babičky

Nedávno jsem se svěřila na sociálních sítích, že jsem vdolkový typ. Že se po nich můžu doslova „užrat“. Také jsem vám tam chytře slíbila recept. A tady je! Otestováno na mém chefovi u příležitosti výročí svatby.

Nejsem dokonalý „vdolkař“. Prostě udělám kynuté těsto a pak zkouším teplotu na smažení. Nejraději bych vdolky upekla v troubě, ale to by nebylo ono. Stejně tak, jako nemůžete ošidit kynuté těsto. Jak na něj, aby bylo dokonalé? Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo by mělo být přirozeně změklé tím, že ho včas vyndáte z lednice. I ta vajíčka nejsou dobrá, když jsou úplně studená. A mouka? Kdo by to byl řekl, že když ji odměříte, přesejete do mísy a tu necháte na 30 sekund zahřát v mikrovlnce, bude těsto ještě lepší!

 

Vdolky jako od babičky

Asi 16 vdolků (podle velikosti)

Příprava: 2 hodiny (včetně kynutí)

Co na vdolky?

180 ml plnotučného mléka

15 g droždí (čerstvé)

30 g třtinového cukru

100 g změklého másla

20 g vanilkového cukru

2 žloutky + 1 vejce

kůra z citronu

špetka soli

400 g hladké mouky + na podsypání (používám od Babiččiny volby na kynuté těsto)

olej nebo přepuštěné máslo na smažení

moučkový cukr na posypání

švestková povidla na ozdobu

šlehačka na ozdobu

Jak na to?

  1. Připrav si kvásek. 100 ml z odměřeného mléka nahřej (nesmí být horké), rozdrob do něj droždí a přidej 1 lžičku z odváženého cukru. Nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
  2. Mezitím v robotu vyšlehej metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem, včetně vanilkového, do pěny. Přidej žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, přidej kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehej. Poté vyměň metličku za nástavec „K“.
  3. Prosej mouku a postupně ji přidávej do mísy a míchej, dokud se nezačne těsto odlepovat od stěn. Já ho pak ještě propracuji ručně na pomoučněném válu. Hladké těsto přendej do mísy, zlehka posyp moukou a nech v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
  4. Poté znovu těsto rukama propracuj. Vyválej ho na pomoučněném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajuj středně velká kolečka (třeba skleničkou) a doprostřed udělej vždy prstem důlek.
  5. V menším a hlubším hrnci rozehřej olej, ideálně na fritování nebo přepuštěné máslo. Důležité je množství, vdolek musí být ponořený! Sniž teplotu na polovinu a smaž vdolky jeden po druhém. Z každé strany 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otoč je. Když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotové.
  6. Usmažené vdolky přendej na papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Nech je vystydnout, pak je zlehka posyp moučkovým cukrem a podávej s povidly a vyšlehanou šlehačkou.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *