Nedávno jsem se svěřila na sociálních sítích, že jsem vdolkový typ. Že se po nich můžu doslova „užrat“. Také jsem vám tam chytře slíbila recept. A tady je! Otestováno na mém chefovi k výročí svatby.
Nejsem dokonalý „vdolkař“. Prostě udělám kynuté těsto a pak zkouším teplotu na smažení. Nejraději bych vdolky upekla v troubě, ale to by nebylo ono. Stejně tak, jako nemůžete ošidit kynuté těsto. Jak na něj, aby bylo dokonalé? Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu. Máslo by mělo být přirozeně změklé tím, že ho včas vyndáte z lednice. I ta vajíčka nejsou dobrá, když jsou úplně studená. A mouka? Kdo by to byl řekl, že když ji odměříte, přesejete do mísy a tu necháte na 30 sekund zahřát v mikrovlnce, bude těsto ještě lepší!
P.S. Jestli ale chcete ochutnat ty nej vdolky, pak se musíte stavit někdy u nás v Jídelně UJP na Zbraslavi!
Vdolky jako od babičky
asi 16 vdolků (podle velikosti)
příprava: 2 hodiny (včetně kynutí)
Co na vdolky?
180 ml plnotučného mléka
15 g čerstvého droždí
30 g třtinového cukru
100 g změklého másla
20 g vanilkového cukru
2 žloutky + 1 vejce
kůra z citronu
špetka soli
400 g hladké mouky + na podsypání (používám od Babiččiny volby na kynuté těsto)
olej nebo přepuštěné máslo na smažení
moučkový cukr na posypání
šlehačka
Jak na to?
- Připrav si kvásek. 100 ml z odměřeného mléka nahřej (nesmí být horké), rozdrob do něj droždí a přidej 1 lžička z odváženého cukru. Nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
- Mezitím vyšlehej metličkou změklé máslo se zbývajícím cukrem, včetně vanilkového do pěny. Přidej žloutky, vajíčko, kůru z citronu a špetku soli, přidej kvásek a zbývající vlažné mléko. Prošlehej. Poté vyměň metličku na „K“.
- Prosej mouku a postupně ji přidávej a míchej, dokud se nezačne těsto odlepovat od stran. Já ho pak ještě propracovávám ručně na pomoučněném válu. Hladké těsto přendej do mísy, zlehka posyp ještě moukou a nech v teple přikryté čistou utěrkou kynout alespoň 40 minut.
- Poté znovu těsto rukama propracuj. Vyválej ho na pomoučněném válu na plát silný asi 1 cm. Vykrajuj středně velká kolečka (třeba skleničkou) a doprostřed udělej vždy prstem důlek.
- V menším a hlubším hrnci rozehřej olej, ideálně na fritování nebo přepuštěné máslo. Důležité je množství, ať je vdolek ponořený! Sniž teplotu na polovinu a smaž vdolky jeden po druhém. Z každé strany asi 1 až 2 minuty. Jakmile vyběhnou a zezlátnou, otoč je. Zároveň, když se usmaží moc rychle, nevyběhnou a uvnitř nebudou hotový.
- Usmažené vdolky přendej na papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Nech je vystydnout, pak je zlehka posyp moučkovým cukrem a podávej s povidly a vyšlehanou šlehačkou.