Není nic jednoduššího na světě než upéct koláč! Stačí vám čerstvé ovoce, ingredience na lžíci nebo hrnek, trouba a pak pár strávníků, co to budou ochotní sníst. Miluju léto, miluju prázdniny a všechny ty dary od přírody.
Kdy jindy se také ládovat doma upečeným sladkým než právě teď? Na špeky nemyslete, vždyť plavete, chodíte po lesích, po horách, možná jako my jezdíte na kolech! A pak přijde ta chvilku regenerace pěkně s kávičkou, kakaem, domácí limonádou. Chvilka jen pro vás a vaši rodinu, kamarády. Pamatujte si, že koláče jsou vděčný, vždycky byly a budou, co si naše babičky pamatují a my se k tomuto životnímu moudru vracíme…
Tvarohový koláč s ovocem
1 forma na koláč o průměru 24 cm
Příprava: 1 hodina
Co na koláč?
1 vejce
1 BIO vanilkový cukr
2 lžíce třtinového cukru
150 ml smetany na šlehání (31%)
¾ hrnku polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vysypání formy
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
2 lžíce oleje + na vymazání formy
Co na tvarohovou náplň?
250 g měkkého plnotučného tvarohu
3 lžíce třtinového cukru
kůra z 1 BIO citronu
ovoce na ozdobu (jahody, borůvky…)
Jak na to?
- Vyšlehej vejce spolu s cukry do hladkého žlutého krému. Poté postupně přidávej smetanu a mouku. Nakonec zlehka zapracuj prášek do pečiva a olej. Troubu předehřej na 180°C.
- Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto rovnoměrně rozetři. Ve stejné nádobě si připrav tvarohovou náplň. Utři tvaroh s cukrem a kůrou z citronu. Dej navrch těsta.
- Na koláč rozděl ovoce. Vlož ho do předehřáté trouby a peč, dokud okraje nezezlátnou, asi 40 minut. I těsto uprostřed musí být upečené, to zjistíš, když do něj zapíchneš špejli a po vytažení zůstane suchá. Nech vystydnout na mřížce a podávej.