Dáváte si novoroční předsevzetí? Nakupovat na farmářském trhu, lépe a hlavně pravidelně jíst, vařit si, více relaxovat (třeba v kuchyni)? Můžete začít třeba tímto jednoduchým receptem na provoněné kuře.
Že neumíte vykostit kuře? Důležité je mít kvalitní kuře, ostrý nůž, v tomto případě nožík nebo flexi vykosťovací nůž, prsty, které nahmatají potřebná místa, trpělivost a trénink. Zkoušet a zkoušet. A když zezačátku přeříznete kůži, vůbec nic se nestane. Ze zbytků jako je např. skelet si udělej vývar na polévku nebo do zásoby na podlití omáčky, risotta… Prostě šetři a využij suroviny na maximum!
Pečené kuře s bramborami
4-5 porcí
Příprava: 1 až 2 hodiny
Co na kuře?
1 celé farmářské kuře (pokud je malé, tak 2 stehna navíc)
sůl a pepř
sušený česnek
kurkuma
koření tandoori masala
olivový olej
500 g salátových baby brambor
růžový pepř
4 snítky rozmarýnu
máslo na zjemnění výpeku
Jak na to?
- Vykosti kuře tak, aby ti zůstaly dvě poloviny vcelku. Kuře den na prkénku prsy nahoru. Menším ostrým nožíkem opatrně vykroj skelet, nožem jdi poděl kosti a chrupavek, kůži nepřeřízni. Rozkroj na dvě poloviny. Troubu předehřej na 180°C.
- Kuře osol, opepři, vetři sušený česnek, kurkumu a koření tandoori. Na větší pánvi rozehřej olej. Opeč na něm kuře z obou stran dozlatova. Na plech dej očištěné brambory i se slupkou, navrch dej orestované kuře. Přidej lehce podrcený růžový pepř a rozmarýn.
- Do výpeku přidej máslo a nech rozpustit. Šťávou přelij kuře. Peč dozlatova, minimálně 1 hodinu, záleží na velikosti kuřete. Jak poznáš, že už je kuře uvnitř upečené, když nemáš sondu? Píchni do něj vidličkou, pokud je hotové, snadno ji vytáhneš. Nesmí z něj vytéct ale „krvavá“ šťáva… Podávej.