Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou

Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou

Na snídani, na svačinu, k odpolednímu čaji nebo kávě. Je jedno jakou událost si vyberete, když dostanete chuť na ovocný koláč na plech. Hlavně, že je nadýchaný a zasypaný drobenkou.

U nás na blogu najdete hodně receptů na koláče. Baví mě je péct, jíst i sdílet. Nedá se u nich moc improvizovat a tak hledám zaručenou klasiku. Prostě „Vaňkovku“, kde výsledek bude 100% připomínat kuchyň našich babiček. Jen ten bílý cukr šidím třtinovým. Ale na té vůni, co se pak line kuchyní, i pocitu, když si koláč dáte v posteli ke snídani, to nic nezmění. Je to prostě láska na první ochutnání!

Koláč s ovocem a drobenkou

1 plech

Příprava: 90 minut

Co na koláč?

3 vejce

250 g třtinového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 kupovaný)

250 g měkkého plnotučného tvarohu

80 ml slunečnicového oleje + na vymazání plechu

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

300 g mraženého ovoce (ideálně borůvky, maliny, rybíz…)

Co na drobenku?

40 g másla

5 lžic polohrubé mouky + na vysypání plechu

4 lžíce třtinového cukru

Jak na to?

  1. V robotu pomocí „balonové“ metly vyšlehej vejce s cukry do krému, zabere to asi 5 minut. Přidej tvaroh a postupně přidávej odváženou mouku s práškem do pečiva a olej, míchej do hladkého krému.
  2. Troubu předehřej na 160°C. Připrav si drobenku. Ingredience dej do misky a prsty propracuj. Plech vymaž olejem (nebo máslem) a vysyp polohrubou moukou. Rovnoměrně do něj nalij těsto, rozděl na něj zmražené ovoce a zasyp drobenkou.
  3. Koláč peč dozlatova, asi 55 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Plech s koláčem nech na mřížce vychladnout a teprve poté krájej a podávej. 
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *