Už zase koláč? Ale tenhle je meruňkový! I když je tam (zase) mák, mandlová drobenka a všechno možné, co dům dal. Berte tento recept jako další letní inspiraci.
Základní těsto na tento koláč se totiž hodí k různým druhům ovoce. S mákem můžete zkombinovat i nektarinky, blumy nebo švestky. Když mák vyměníte za kakao, pak můžete použít třešně, maliny, borůvky, ostružiny nebo třeba jablka. Prostě to, co máte rádi a co vám připomíná takovou tu domácí pohodu, nejen na víkend…
Meruňkový koláč s mákem
1 plech
příprava: 1 hodina
Co na koláč?
3 šťastná vejce
1 hrnek třtinového cukru (o objemu 250 ml)
250 ml smetany ke šlehání (33%)
2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu
1 prášek do pečiva bez fosfátů
1 lžička mleté skořice
½ hrnku oleje + na vymazání plechu
4 lžíce mletého máku (nebo 2 lžíce holandského kakaa)
asi 10 meruněk
Co na drobenku?
3 lžíce mletých mandlí
3 lžíce mletého máku
1 lžička mleté skořice
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce másla
Jak na to?
- Troubu předehřej na 170°C. V robotu pomocí balónové metly utři vejce s cukrem do „krému“. Postupně přidávej smetanu a šlehej. Pak vmíchej mouku, prášek do pečiva, skořici a vyšlehej. Nakonec zlehka zapracuj olej. Menší část těsta si dej do misky a vmíchej mák (nebo kakao).
- Plech vymaž olejem a vysyp moukou. Meruňky rozpul a vypeckuj. Připrav si drobenku. Smíchej mandle s mákem, skořicí, cukrem a moukou. Přidej máslo pokojové teploty a prsty propracuj drobenku.
- Na plech nalij těsto, navrch lžící rozděl makovou část těsta, přidej meruňky slupkou dolů a zasyp rovnoměrně drobenkou. Peč dozlatova, asi 40 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč nech vychladnout, naporcuj a podávej.