Slaný sýrový quiche s rajčátky a bylinkami

Slaný sýrový quiche s rajčátky a bylinkami

Máte rádi slané koláče? Hodí se nejen na piknik nebo na výlet, ale i na oběd nebo večeři. Zvlášť, když je venku horko a nic se vám nechce dělat…

Jak na to? Můj tip zní – připravte si vše už ráno. Zadělejte těsto, které musí alespoň 30 minut odpočívat v ledničce. Mezitím se nasnídejte. Náplň si předpřipravte a pak už jen těsto vyválejte a předpečený korpus plňte. Zabere vám to minimum času a výsledek je „tutovka“! A pokud nemusíte teplá rajčátka, pak si quiche upečte třeba s houbami, špenátem, ricottou…

Slaný quiche s rajčátky

Forma na pečení o průměru 24 cm

Příprava: 1 hodina

Co na těsto?

200 g hladké (přesáté) mouky

špetka soli

100 g studeného másla

1 vejce

2 lžíce studené vody

máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Co na náplň?

2 malé cibule

100 g pancetty

olivový olej na pánev

50 g pecorina

50 g gorgonzoly

2 vejce

200 ml smetany ke šlehání

sůl a pepř

cherry rajčátka

bylinky (oregano, šalvěj, tymián)

bylinková sůl a růžový pepř

Jak na to?

  1. Přesej mouku na pracovní plochu, přidej špetku soli a polovinu (50 g) studeného másla. Nožem zapracuj do takové drobenky. Pak přidej druhou polovinu másla (50 g) a ještě propracuj, ideálně opět nožem. V misce vyšlehej vejce spolu s 2 lžícemi studené vody. Doprostřed „drobenky“ vytvoř důlek, nalij tam vaječnou směs a zapracuj hladké těsto. To už dělám rukama. Zabal do potravinářské fólie a nech v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím oloupej a rozpul cibule, nakrájej je na tenčí plátky. Pancettu nakrájej na menší kousky nebo nech plátky. Sýry nastrouhej. Vejce vyšlehej sesmetanou, solí a pepřem. Rajčátka rozpul. Na pánvi rozehřej olivový olej, orestuj na něm cibuli a pancettu dozlatova. Odstav.
  3. Troubu předehřej na 200°C. Formu na koláč vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Těsto na pečicím papíře vyválej do kruhu tak, aby bylo větší než forma na pečení. Opatrně ho polož do formy a přitlač k okrajům. Vidličkou sem tam propíchej dno. Přikryj pečicím papírem a vysyp fazolemi. Já používám stejně velkou formu na dort a tou to vyložím. Peč 15 minut. Poté sundej pečicí papír.
  4. Na předpečený korpus vyskládej orestovanou cibuli s pancettou, přidej nastrouhané sýry, zalij smetanou s vejci, navrch rozlož rozpůlená rajčátka, přidej bylinkovou sůl, růžový pepř a čerstvé bylinky. Vlož zpátky do trouby a peč dozlatova, asi 30 minut. Poté nech lehce vychladnout a podávej.

 

 

6 Comments
  1. Dobrý den,
    recept se stále nezobrazuje. Bylo by možné ho obnovit (dopsat) prosím?
    Děkuji.

      1. Recept se bohužel mi bohužel nezobrazuje ani když jdu přes přímý odkaz, ani když ho vyhledám 🙁 v jakémkoliv prohlížeči.
        Tento recept je geniální a dříve jsem ho již pekla několikrát, bylo by možné dát recept třeba na Instagram prosím?

        1. Je tam! Děkujeme za upozornění a trpělivost. A že s námi pečete. S pozdravem Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *