Slaný sýrový quiche s rajčátky a bylinkami

Slaný sýrový quiche s rajčátky a bylinkami

Máte rádi slané koláče? Hodí se nejen na piknik, na výlet s Kampudem?, ale i na oběd nebo večeři. Zvlášť, když je venku horko a nic se vám nechce dělat…

Jak na to? Můj tip zní, připravte si vše už ráno. Zadělejte těsto, které musí alespoň 30 minut odpočívat v ledničce. Nasnídejte se mezitím. Náplň si předpřipravte a pak už jen těsto vyválejte a předpečený korpus plňte. Zabere vám to minimum času a výsledek je „tutovka“! A pokud nemusíte teplá rajčátka, pak si quiche upečte třeba s houbami, špenátem, ricottou…

Slaný koláč QUICHE se sýrem, rajčátky a bylinkami

Slaný quiche s rajčátky

Forma na pečení o průměru 24 cm

Příprava: 1 hodina

Co na těsto?

200 g hladké (prosáté) mouky

špetka soli

100 g studeného másla

1 vejce

2 lžíce studené vody

máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Co na náplň?

2 malé cibule

100 g pancetty

olivový olej na pánev

50 g pecorina

50 g gorgonzoly

2 vejce

200 ml smetany ke šlehání

sůl a pepř

cherry rajčátka

bylinky (oregano, šalvěj, tymián)

bylinková sůl a růžový pepř

Jak na to?

  1. Přosej odváženou mouku na pracovní plochu, přidej špetku soli a polovinu (50 g) studeného másla. Nožem zapracuj do takové drobenky. Pak přidej druhou polovinu másla (50 g) a ještě propracuj, ideálně opět nožem. V misce vyšlehej vejce spolu s 2 lžícemi studené vody. Doprostřed „drobenky“ vytvoř důlek, nalij tam vaječnou směs a zapracuj hladké těsto. To už dělám rukama. Zabal do potravinářské fólie a nech v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím oloupej a rozpul cibule, nakrájej je na tenčí plátky. Pancettu nakrájej na menší kousky nebo nech plátky. Sýry nastrouhej. Vejce vyšlehej se  smetanou, solí a pepřem. Rajčátka rozpul. Na pánvi rozehřej olivový olej, orestuj na něm cibuli a pancettu dozlatova. Odstav.
  3. Troubu předehřej na 200°C. Formu na koláč vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Těsto na pečicím papíře vyválej do kruhu tak, aby bylo větší než forma na pečení. Opatrně ho polož do formy a přitlač k okrajům. Vidličkou sem tam propíchej dno. Přikryj pečicím papírem a vysyp fazolemi. Já používám stejně velkou formu na dort a tou to vyložím. Peč 15 minut. Poté sundej pečicí papír.
  4. Na předpečený korpus vyskládej orestovanou cibuli s pancettou, přidej nastrouhané sýry, zalij smetanou s vejci, navrch rozlož rozpůlená rajčátka, přidej bylinkovou sůl, růžový pepř a čerstvé bylinky. Vlož zpátky do trouby a peč dozlatova, asi 30 minut. Poté nech lehce vychladnout a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *