Máte rádi slané koláče? Hodí se nejen na piknik, na výlet s Kampudem?, ale i na oběd nebo večeři. Zvlášť, když je venku horko a nic se vám nechce dělat…
Jak na to? Můj tip zní, připravte si vše už ráno. Zadělejte těsto, které musí alespoň 30 minut odpočívat v ledničce. Nasnídejte se mezitím. Náplň si předpřipravte a pak už jen těsto vyválejte a předpečený korpus plňte. Zabere vám to minimum času a výsledek je „tutovka“! A pokud nemusíte teplá rajčátka, pak si quiche upečte třeba s houbami, špenátem, ricottou…

Slaný quiche s rajčátky
Forma na pečení o průměru 24 cm
Příprava: 1 hodina
Co na těsto?
200 g hladké (prosáté) mouky
špetka soli
100 g studeného másla
1 vejce
2 lžíce studené vody
máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Co na náplň?
2 malé cibule
100 g pancetty
olivový olej na pánev
50 g pecorina
50 g gorgonzoly
2 vejce
200 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř
cherry rajčátka
bylinky (oregano, šalvěj, tymián)
bylinková sůl a růžový pepř
Jak na to?
- Přosej odváženou mouku na pracovní plochu, přidej špetku soli a polovinu (50 g) studeného másla. Nožem zapracuj do takové drobenky. Pak přidej druhou polovinu másla (50 g) a ještě propracuj, ideálně opět nožem. V misce vyšlehej vejce spolu s 2 lžícemi studené vody. Doprostřed „drobenky“ vytvoř důlek, nalij tam vaječnou směs a zapracuj hladké těsto. To už dělám rukama. Zabal do potravinářské fólie a nech v ledničce alespoň 30 minut odpočinout.
- Mezitím oloupej a rozpul cibule, nakrájej je na tenčí plátky. Pancettu nakrájej na menší kousky nebo nech plátky. Sýry nastrouhej. Vejce vyšlehej se smetanou, solí a pepřem. Rajčátka rozpul. Na pánvi rozehřej olivový olej, orestuj na něm cibuli a pancettu dozlatova. Odstav.
- Troubu předehřej na 200°C. Formu na koláč vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Těsto na pečicím papíře vyválej do kruhu tak, aby bylo větší než forma na pečení. Opatrně ho polož do formy a přitlač k okrajům. Vidličkou sem tam propíchej dno. Přikryj pečicím papírem a vysyp fazolemi. Já používám stejně velkou formu na dort a tou to vyložím. Peč 15 minut. Poté sundej pečicí papír.
- Na předpečený korpus vyskládej orestovanou cibuli s pancettou, přidej nastrouhané sýry, zalij smetanou s vejci, navrch rozlož rozpůlená rajčátka, přidej bylinkovou sůl, růžový pepř a čerstvé bylinky. Vlož zpátky do trouby a peč dozlatova, asi 30 minut. Poté nech lehce vychladnout a podávej.