Oběd do ruky: Sendvič s trhaným kuřecím masem a domácím dipem

Oběd do ruky: Sendvič s trhaným kuřecím masem a domácím dipem

Jak jste na tom s trhaným masem? U nás doma se dává třeba do burgerů anebo ho podáváme s bramborovou kaší. Obvykle ho připravujeme z vepřového masa, ale i kuřecí umí být šťavnaté.

Čeho se při přípravě trhaného masa držet? Důležité je mít suché ingredience na rub, to znamená i sušenou cibuli. Když přidáváte bylinky, potom už nedávejte máslo nebo olej. Trhané maso se peče přiklopené při nižší teplotě a tak dlouho, dokud není opravdu upečené, v případě kuřete se musí maso uvolňovat od kostí. Šťavnatost dělá přidávání šťávy z vypečeného masa. Když vám zbyde, využijte jí na podlévání. 

TIP: Když máme celé šťastné kuře, stačí nám hned na tři jídla. Z prsou si připravíme mini řízečky k sobotnímu obědu. Ze stehen uděláme trhané maso a ze skeletu si upečeme a následně „táhneme“ vývar na polévku nebo třeba risotto.

Sendvič s trhaným kuřecím masem

4 porce

příprava: asi 5 hodin

Co na trhané maso?

2 větší kuřecí stehna ze šťastného kuřete

1 lžička soli

1 lžička třtinového cukru

½ lžičky sušeného česneku

½ lžičky sladké papriky

½ lžičky zauzené papriky

½ lžičky mletého koriandru (semínek)

1 lžička sušeného oregana

1 lžíce sušené cibule

2 snítky čerstvého rozmarýnu

2 snítky čerstvého tymiánu

2 snítky čerstvého oregana

Co na dip a dokončení?

100 g kvalitní majonézy

50 g zakysané smetany

2 lžíce sweet & chilli omáčky

sůl a pepř

trošku sójové omáčky

keříková rajčátka na podávání

rukola na podávání 

bagety na podávání

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 110°C. Osuš kuřecí stehna. Do hmoždíře dej suché ingredience a „utluč“ – vznikne ti směs, které se říká rub. Ten vetři pod kůži stehen, přidej snítky bylinek a pak ještě celé obal ve zbytku rubu. Přendej do pekáčku. Přiklop nebo zabal alobalem. Peč asi 4 až 5 hodin, podle velikosti stehen. 
  2. Po upečení slij šťávu stranou. Nech maso trošku vychladnout a vidličkami jej natrhej, přidávej šťávu, aby maso bylo šťavnaté.
  3. Připrav si dip. V misce smíchej majonézu, smetanu, sweet & chilli omáčku a dochuť solí, pepřem a sójovou omáčkou.
  4. Bagety rozkroj a pomaž je dipem. Pak do baget vyskládej natrhané maso, na plátky nakrájená rajčata a rukolu. Ještě zakapej dipem a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *