Hledáte inspiraci na jednoduchý recept? Ty zapečené se také počítají! Stačí vám pár ingrediencí a výsledek je téměř vždycky dokonalý, voňavý, šťavnatý a zlatavý.
Pokud máte rádi gratinované brambory, pak variantu s kotletou si zamilujete jako my. Co k receptu potřebujete vědět? Nešetřete na mase, musí být šťavnaté, ideálně od řezníka, kterému plně důvěřujete. Brambory varného typu A a nejlépe ty neprané, ať jsou trošku od hlíny (tu si stejně umyjete doma vy) a rozhodně nepoužívejte smetanu na vaření, čím větší % bude mít, tím lépe! Důležitý je také sýr, pokud je slanější jako parmazán (nebo i pecorino), pak už při skládání vrstev tolik nesolte. A nakonec čerstvému pepři z mlýnku ten namletý v sáčku nemůže konkurovat!
Zapečené brambory s kotletami
4 porce (středně velký pekáček)
Příprava: 1,5 hodiny
Co na kotlety?
800 g vepřové pečeně
1,2 kg brambor varného typu A
350 ml smetany 33%
200 g sýru dle chuti (např. parmazán, ale pozor je dost slaný)
1 velká cibule
1 hrst tymiánu (čerstvý, ale může být i sušený)
sůl a pepř
Jak na to?
- Vepřovou pečeni nakrájej na 8 plátků. Osol a opepři je. Na rozpálené pánvi maso orestuj cca 2 a 2 minuty dozlatova z každé strany. Kotlety vyndej z pánve, dej si je stranou na talíř a na výpeku orestuj na plátky nakrájenou cibuli.
- Troubu předehřej na 200°C. Brambory oloupej a nakrájej je na 3 mm tenké plátky. Pekáček vymaž olejem. Na dno dej první vrstvu brambor, přidej část orestovaného masa, cibulku a tymián. Průběžně osol a opepři podle chuti. Opakuj, dokud neskončíš vrstvou brambor.
- Přiklop pokličkou nebo alobalem a peč přibližně 30 minut. Mezitím nastrouhej sýr, vyšlehej smetanu a promíchej to společně. Odklop pekáček, zalij smetanovo-sýrovou směsí a ozdob zbývajícím tymiánem (pokud ho máš). Peč odklopené dozlatova, asi 40 minut.