Jak na perníkový chlebíček s jablky a ořechy

Jak na perníkový chlebíček s jablky a ořechy

Nechce se vám péct klasický perník na plech ve velkém? Pak se vám může hodit recept na chlebíček, který je díky jablkům a vlašským ořechům tak akorát šťavnatý.

Když peču, skoro vždycky je to ve velkém, a pak řeším, kdo to všechno sní. Takže co? Budu péct v menším množství a klidně častěji, no ne? Tenhle perníkový chlebíček má jednu velkou výhodu, místo jablek můžete použít i dýni! Což se vám bude hodit, až začnete dlabat s dětmi hokaido na Halloween (nebo dušičky). Když tenhle perníkový chlebíček strašidelně ozdobíte, máte rovnou dezert k horké čokoládě. 

Perníkový chlebíček

1 forma na chlebíček (o délce 24 cm a šířce 11 cm) 

Příprava: 1,5 hodiny

Co na perník?

2 malá jablka

1 lžíce mletých vlašských ořechů (20 g)

1 BIO vanilkový cukr

5 lžic třtinového cukru (nebo dle chuti)

1 lžička mleté skořice

1 lžička kakaa (máme od Lindt)

1 šťastné vejce

1 hrnek (o objemu 250 ml) plnotučného mléka

1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy

1 kypřící prášek do perníku

1/3 hrnku oleje + na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Jablka omyj a i se slupkou nahrubo nastrouhej do mísy. Ořechy nasekej a přidej k jablkům. Vmíchej vanilkový cukr a 2 lžíce třtinového cukru, skořici a kakao. 
  2. Troubu předehřej na 180°C. Vejce se zbývajícím cukrem (3 lžíce nebo dle chuti) utři v robotu s nástavcem “K” a postupně přidávej mléko a mouku. Nakonec do těsta zapracuj kypřící prášek do perníku a olej. 
  3. Do těsta lehce vmíchej jablkovou směs. Formu vymaž olejem a vysyp moukou. Připravené těsto nalij do formy. Peč v troubě dozlatova, asi 55 minut, ale může to trvat i hodinu. Ke konci kontroluj špejlí, pokud po vytažení zůstane suchá, je chlebíček upečený.
  4. Chlebíček nech trošku vychladnout na mřížce, poté opatrně vyndej z formy a zasyp moučkový cukrem. Nakrájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *