Nechce se vám péct klasický perník na plech ve velkém? Pak se vám může hodit recept na chlebíček, který je díky jablkům a vlašským ořechům tak akorát šťavnatý.
Když peču, skoro vždycky je to ve velkém, a pak řeším, kdo to všechno sní. Takže co? Budu péct v menším množství a klidně častěji, no ne? Tenhle perníkový chlebíček má jednu velkou výhodu, místo jablek můžete použít i dýni! Což se vám bude hodit, až začnete dlabat s dětmi hokaido na Halloween (nebo dušičky). Když tenhle perníkový chlebíček strašidelně ozdobíte, máte rovnou dezert k horké čokoládě.
Perníkový chlebíček
1 forma na chlebíček (o délce 24 cm a šířce 11 cm)
Příprava: 1,5 hodiny
Co na perník?
2 malá jablka
1 lžíce mletých vlašských ořechů (20 g)
1 BIO vanilkový cukr
5 lžic třtinového cukru (nebo dle chuti)
1 lžička mleté skořice
1 lžička kakaa (máme od Lindt)
1 šťastné vejce
1 hrnek (o objemu 250 ml) plnotučného mléka
1 ½ hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku oleje + na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Jablka omyj a i se slupkou nahrubo nastrouhej do mísy. Ořechy nasekej a přidej k jablkům. Vmíchej vanilkový cukr a 2 lžíce třtinového cukru, skořici a kakao.
- Troubu předehřej na 180°C. Vejce se zbývajícím cukrem (3 lžíce nebo dle chuti) utři v robotu s nástavcem “K” a postupně přidávej mléko a mouku. Nakonec do těsta zapracuj kypřící prášek do perníku a olej.
- Do těsta lehce vmíchej jablkovou směs. Formu vymaž olejem a vysyp moukou. Připravené těsto nalij do formy. Peč v troubě dozlatova, asi 55 minut, ale může to trvat i hodinu. Ke konci kontroluj špejlí, pokud po vytažení zůstane suchá, je chlebíček upečený.
- Chlebíček nech trošku vychladnout na mřížce, poté opatrně vyndej z formy a zasyp moučkový cukrem. Nakrájej a podávej.