Nechce se vám letos na svatého Martina dělat klasické zelí? Díváte se po inspiraci? Láká vás představa podávat k pečené huse nebo kachně kedlubnové zelí? Pak jste tady správně!
Ono se to nezdá, ale i kedlubnové zelí patří mezi tradiční české recepty. Možná právě proto, že je sladší, i když na první pohled nevypadá lákavě. A k takovému menu na svatého Martina se perfektně hodí. Chuťově vše doladí! Nebojte se ho připravit i ke kachně. Tu my doma podáváme vždy kolem Vánoce.
Postup, jak na svatomartinskou husu se zelím i recept na domácí knedlíky najdete tady.
Kedlubnové zelí
4 porce
Příprava: 40 minut
Co na zelí?
5 kedluben
2 cibule + 1 malá cibulka k jíšce
1 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička celého kmínu
2 lžičky třtinového cukru + na dochucení
2 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
ocet na dochucení
sůl a pepř
Jak na to?
- Oloupej kedlubny a nakrájej je na nudličky (nebo nastrouhej). Cibule oloupej a nadrobno nakrájej. V hrnci rozehřej sádlo nebo olej (plotýnku nastav na nejvyšší výkon). Osmahni cibuli spolu s kmínem, pak vmíchej kedlubny a cukr, krátce orestuj. Přidej bobkové listy, sniž trošku teplotu a dus, dokud nebude kedlubna měkká, asi 20 minut.
- Poté co kedlubna změkla, zapraš ji v hrnci moukou, promíchej. Podlij vodou a podus, dokud se přebytečná voda neodpaří (je to zadělávané zelí, musí být tedy konzistencí “kaše”). Dochuť solí, pepřem, cukrem a octem. Podávej k pečené huse nebo kachně.