Kedlubnové zelí k pečené huse nebo kachně

Kedlubnové zelí k pečené huse nebo kachně

Nechce se vám letos na svatého Martina dělat klasické zelí? Díváte se po inspiraci? Láká vás představa podávat k pečené huse nebo kachně kedlubnové zelí? Pak jste tady správně!

Ono se to nezdá, ale i kedlubnové zelí patří mezi tradiční české recepty. Možná právě proto, že je sladší, i když na první pohled nevypadá lákavě. A k takovému menu na svatého Martina se perfektně hodí. Chuťově vše doladí! Nebojte se ho připravit i ke kachně. Tu my doma podáváme vždy kolem Vánoce.

Postup, jak na svatomartinskou husu se zelím i recept na domácí knedlíky najdete tady.

Kedlubnové zelí

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na zelí?

5 kedluben

2 cibule + 1 malá cibulka k jíšce

1 lžíce sádla nebo oleje

1 lžička celého kmínu

2 lžičky třtinového cukru + na dochucení

2 bobkové listy

2 lžíce hladké mouky

ocet na dochucení

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Oloupej kedlubny a nakrájej je na nudličky (nebo nastrouhej). Cibule oloupej a nadrobno nakrájej. V hrnci rozehřej sádlo nebo olej (plotýnku nastav na nejvyšší výkon). Osmahni cibuli spolu s kmínem, pak vmíchej kedlubny a cukr, krátce orestuj. Přidej bobkové listy, sniž trošku teplotu a dus, dokud nebude kedlubna měkká, asi 20 minut.
  2. Poté co kedlubna změkla, zapraš ji v hrnci moukou, promíchej. Podlij vodou a podus, dokud se přebytečná voda neodpaří (je to zadělávané zelí, musí být tedy konzistencí “kaše”). Dochuť solí, pepřem, cukrem a octem. Podávej k pečené huse nebo kachně.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *