Existuje hned několik receptů a návodů, jak si na svatého Martina (11.11.) připravit tu nejlepší husu! Za mě nesmí chybět sůl, kmín a jablka. Pak už je to o inspiraci, zda přidat hřebíček, jablka vyměnit za hrušky, dodat cibuli…
To všechno vám ale bude k ničemu, když nebudete mít ty správné lidi kolem stolu. Protože sníst celou svatomartinskou husu ve dvou je doslova smrt. Z jedné husy totiž uděláte hodně parády. Za prvé, obvykle se prodává i s droby (krk, srdce, ledvinky…), ty dejte na plech a pečte s kořenovou zeleninou dozlatova, pak je přendejte do hrnce, přidejte trošku soli, badyán, nové koření, bobkový list, celý pepř a tymián. Táhněte vývar alespoň 3 hodiny, poté slijte a použijte vývar k přípravě slavnostní polévky.
Játrové knedlíčky do polévky
Za druhé, s velkou pravděpodobností vám zbydou játra. Z nich můžete udělat do polévky játrové knedlíčky. Ty připravíte tak, že játra najemno rozmixujete, přidáte na malé kostičky nakrájené dva až tři toastové chleby bez kůrek, vmícháte žloutek, 1 utřený stroužek česneku, muškátový oříšek, majoránku a dochutíte solí a pepřem. Vše „utřete“ a necháte chvilku, asi 15 minut, odpočívat v chladu. Pak tvarujete knedlíčky (může vám pomoct strouhanka na dlaních) a zavaříte je v polévce až úplně ke konci, stačí jim 10 až 15 minut ve vroucí vodě (polévce).
Jak udělat husu ještě křehčí?
Máte dvě možnosti, o kterých vím. Ta jedna je, že husu pečlivě osolíte, přendáte ji do pekáčku, přiklopíte a necháte takto uležet v chladu alespoň přes noc. Může takhle být ale i dva, tři dny. Nebo ji můžete stejným způsobem osolit a ještě navíc naložit do mléka, přiklopit a nechat 2 dny v chladu „marinovat“. Pak husu vyndejte, opláchněte a postupujte podle receptu. Nakonec můžete svatomartinskou husu ještě potřít medem, dát ji odklopenou ještě chvilku péct, kůrčička bude krásně křupavá!
A poslední tip na závěr – co se zbytky?
Až oberete maso z pečené husy tak, že už fakt víc jíst nemůžete, dejte zbytky do hrnce s vodou, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu a koření viz. návod na polévku v tomto článku a táhněte opět vývar, třeba na druhý den.
Svatomartinská husa s jablky
4-6 porcí
Příprava: 3,5 hodiny + případně marinování
Co na husu?
1 husa (okolo 4 kg)
sůl
drcený kmín
2 cibule
2 jablka
Jak na to?
- Husu (bez drobů) si podle potřeby a času nalož do soli a do mléka. Nebo, pokud čas nemáš, stačí když ji osolíš, okmínuješ a dovnitř trupu dáš dvě oloupané cibule vcelku a dvě celá jablka. „Zašij“ ji párátky.
- Husu přendej prsy nahoru do pekáčku, ideálně s mřížkou, aby neležela přímo na dně. Podlij troškou vody, přiklop a dej ji do trouby péct na 200°C (můžeš ji péct i na pomalý způsob 5-6 hodin při 120°C) do změknutí, asi 3 hodiny. Postupně ji podle potřeby podlévej horkou vodou a pak naopak šťávou z výpeku zalévej.
- Ke konci pečení můžeš husu odklopit a potřít medem a nechat ji chvilku ještě péct. Pak ji opatrně přendej na prkénko a naporcuj. Pečená drůbež se celkově lépe krájí (nebo stříhá nůžkami na drůbež), když je studená. Ale ne u téhle příležitosti!
Bramborové a karlovarské knedlíky
4-6 porcí
Příprava: 1 hodina + vychladnutí brambor
Co na bramborové knedlíky?
6 větších nebo 8 menších brambor
1 vejce
sůl
asi 250 až 300 g hrubé mouky + na podsypání
Co na karlovarské knedlíky?
4 housky nebo rohlíky
sůl
250 g polohrubé mouky
hrst nasekané petrželky
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 ml plnotučného mléka
Jak na to?
- Zatímco se bude husa péct, připrav si knedlíky. Nejdříve bramborové. Uvař brambory i se slupkou doměkka. Pak je slij a nech vychladnout (někdy je lepší si je uvařit večer a nechat přes noc v chladu). Pak je oloupej a najemno nastrouhej. Přidej vejce, trošku soli a hrubou mouku. Vypracuj hladké těsto, pokud se ti lepí, ještě přidej mouku. Těsto rozděl na dvě větší šišky a ty nech na pomoučněném válu odpočinout. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu. Bramborové knedlíky vař podle velikosti 20 až 25 minut. Poté je nakrájej nožem (nebo režnou nití) a nech v teple odpočívat, dokud nebudeš jídlo servírovat.
- Nyní si připrav karlovarské knedlíky. Housky nebo rohlíky nakrájej na malé kostičky. Přendej je do větší mísy, přidej sůl, mouku, nasekanou petrželku a žloutky. Promíchej. Z bílků vyšlehej sníh a ten zlehka zapracuj do těsta na knedlíky. Těsto rozděl na dvě rozložené potravinářské fólie. Okraje musí zůstat volné. Zamotej, okraje zavaž provázkem a vař je v hrnci s vroucí vodou z každé strany 14 minut (14 minut + 14 minut). Poté knedlíky vyndej, rozbal, propíchej párátkem a krájej ideálně režnou nití, aby se nesrazily. Přikryj čistou utěrkou a opět je nech v teple. Nebo rovnou podávej.
Bílé a červené zelí k huse
4-6 porcí
Příprava: 30 minut
Co na bílé zelí?
1 kg sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu
40 g anglické slaniny
1 cibule
sůl a pepř
drcený kmín
cukr a ocet na dochucení
Co na červené zelí?
1 kg sterilovaného červeného zelí ve sladkokyselém nálevu
1 lžíce (ideálně) husího sádla
1 cibule
1 celá skořice
2 hvězdičky badyánu
sůl a pepř
med a citron na dochucení
Jak na to?
- Bílé zelí slij, slaninu nakrájej na nudličky, cibuli nasekej. Na pánvi orestuj slaninu spolu s cibulí, přidej slité zelí, sůl, pepř a drcený kmín a dus při střední teplotě doměkka, asi 15 minut. Podle potřeby podlij troškou vody. Na konci dochuť zelí cukrem a octem.
- Červené zelí slij. Na pánvi rozehřej sádlo a orestuj nasekanou cibulku. Přidej zelí, celou skořici a badyán. Osol a opepři. Promíchej a dus při střední teplotě doměkka, asi 15 minut, chutě se krásně propojí. Podle potřeby podlij troškou vody. Nakonec dochuť medem a šťávou z citronu.
Máte radši pečenou kachnu? Pak i na tu tady máme recept.