Jednoduchý drobenkový koláč se strouhanými jablky a skořicí

Jednoduchý drobenkový koláč se strouhanými jablky a skořicí

Kolik jablečných koláčů umíš, tolikrát jsi hospodyňkou. Minimálně u nás doma toto pravidlo platí. Jablka můžeme jíst na milion způsobů, ale ty nejlepší jsou strouhané s cukrem a skořicí.

Když jsem hledala inspiraci na koláč, který ještě nemáme na blogu, tak strouhaná jablka byla ve vyhledávači na prvním místě. Nakonec jsem základní recept dostala od kamarádky Martiny, trošku jsem ho upravila podle sebe, a výsledek vám teď a tady naservíruju. Ničeho se nebojte, je to jeden z nejjednodušších jablečných koláčů co znám. A taky je dost sytý – máslo, smetana a vejce… však to znáte.

Drobenkový koláč se strouhanými jablky

1 pekáč nebo hlubší plech (cca 20 x 36 cm)

Příprava: 80 minut

Co na strouhaná jablka?

4 až 5 jablek 

2 lžíce třtinového cukru

1 vanilkový cukr

1 lžíce mleté skořice

Co na drobenkové těsto?

2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání plechu

1 hrnek třtinového cukru

1 lžíce mleté skořice

½ prášku do pečiva bez fosfátů

180 g másla (pokojové teploty) + na vymazání plechu

Co na vaječnou směs?

4 vejce

250 ml smetany na šlehání (33%)

špetka soli

1 vanilkový cukr

Jak na to?

  1. Jablka nastrouhej i se slupkou nahrubo do mísy. Ohryzky vyhoď. Přidej cukry a mletou skořici a zamíchej. V další míse si připrav drobenkové těsto. Promíchej mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva. Změklé máslo přendej k suché směsi do mísy a prsty propracuj drobenku. Rozehřej troubu na 180°C.
  2. Menší plech nebo pekáček vymaž máslem a vysyp moukou. Na dno prsty rozlož a lehce upěchuj polovinu drobenkového těsta. Navrch dej celé množství nastrouhaných jablek. A nakonec opět rovnoměrně rozděl druhou polovinu drobenkového těsta. 
  3. Poté v míse vyšlehej vejce se špetkou soli, vanilkovým cukrem a smetanou. Zalij rovnoměrně koláč a peč dozlatova, asi 45 až 50 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Plech s koláčem nech na mřížce vychladnout a teprve poté krájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *