Co s jablky? Upečte si obrácený jablečný chlebíček

Co s jablky? Upečte si obrácený jablečný chlebíček

Milujete koláč zvaný tarte tatin? Vyměňte ho za obrácený jablečný chlebíček. Základem jsou voňavá zkaramelizovaná jablka s cukrem, skořicí a nechybí máslo. Pak už vám stačí jen základní ingredience na jogurtové těsto. 

Můj muž miluje jablečné koláče. Někdy jich mám plné zuby, ale hecla jsem se a místo klasického štrůdlu nebo drobenkové buchty jsem si řekla, že připravím chlebíček. Není tak velký, takže nemusíte druhý den zbytek odnášet sousedům. Zároveň je šťavnatý, díky „karamelu“ lehce nahořklý a tak akorát sladký. 

Obrácený jablečný koláč

Forma na chlebíček (o délce 24 cm a šířce 11 cm)

Příprava: 1 hodina (i s pečením)

Co na jablka?

3 středně velká jablka

3 lžíce třtinového cukru

1 lžíce mleté skořice

kousek másla (30 – 40 g velký kousek)

Co na chlebíček?

1 vejce velikosti M/L

4 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

180 g bílého jogurtu

1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vymazání formy

špetka soli

½ sáčku prášku do pečiva bez fosfátů

1/3 hrnku oleje (o objemu 250 ml) + na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Jablka zbav jádřince a nakrájej na menší kousky. Přendej je do rendlíku, přidej cukr, skořici a máslo.  Přiveď k varu, poté sniž teplotu, ať se to nepřipálí a za občasného míchání dus doměkka, asi 10 minut.
  2. Troubu předehřej na 170°C. Mezitím vyšlehej vejce s cukry do hladkého krému, poté přidej jogurt, promíchej. Postupně přidávej mouku, sůl a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej. 
  3. Formu na chlebíček vymaž olejem, vysyp moukou, na dno rozlož podušená jablíčka. Navrch dej těsto. Peč dozlatova, asi 45 minut. Že je chlebíček upečený poznáš tak, že když do těsta zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  4. Na horní část formy polož větší rovné prkénko a opatrně pomocí chňapek přenes na mřížku, prkénkem dolů. Chlebíček nech trošku vychladnout a pak teprve odklop. Nech ještě vychladnout, zlehka posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *