Co s jablky? Upečte si obrácený jablečný chlebíček

Co s jablky? Upečte si obrácený jablečný chlebíček

Milujete koláč zvaný tarte tatin? Vyměňte ho za obrácený jablečný chlebíček. Základem jsou voňavá zkaramelizovaná jablka s cukrem, skořicí a nechybí máslo. Pak už vám stačí jen základní ingredience na jogurtové těsto. 

Můj muž miluje jablečné koláče. Někdy jich mám plné zuby, ale hecla jsem se a řekla jsem si, že místo klasického štrůdlu nebo drobenkové buchty připravím chlebíček. Není tak velký, takže nemusíte druhý den zbytek odnášet sousedům. Zároveň je šťavnatý, díky „karamelu“ lehce nahořklý a tak akorát sladký. 

Obrácený jablečný koláč

forma na chlebíček (o délce 24 cm a šířce 11 cm)

příprava: 1 hodina (i s pečením)

Co na jablka?

3 středně velká jablka

3 lžíce třtinového cukru

1 lžíce mleté skořice

kousek másla (30–40 g velký kousek)

Co na chlebíček?

1 vejce velikosti M/L

4 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

180 g bílého jogurtu

1 hrnek polohrubé mouky (o objemu 250 ml) + na vymazání formy

špetka soli

½ sáčku prášku do pečiva bez fosfátů

1/3 hrnku oleje (o objemu 250 ml) + na vymazání formy

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Jablka zbav jádřince a nakrájej na menší kousky. Přendej je do rendlíku, přidej cukr, skořici a máslo.  Přiveď k varu, poté sniž teplotu (ať se to nepřipálí) a za občasného míchání dus doměkka, zabere to asi 10 minut.
  2. Troubu předehřej na 170°C. Mezitím vyšlehej vejce s cukry do hladkého krému, poté přidej jogurt, promíchej. Postupně přidávej mouku, sůl a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej. 
  3. Formu na chlebíček vymaž olejem, vysyp moukou, na dno rozlož podušená jablíčka. Navrch dej těsto. Peč dozlatova, asi 45 minut. A jak poznáš, že je chlebíček uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  4. Na horní část formy polož větší rovné prkénko a opatrně pomocí chňapek přenes na mřížku, prkénkem dolů. Chlebíček nech pár minut odpočinout a pak teprve odklop. Nech ještě vychladnout, zlehka posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *