Recept na domácí gulášovou polévku

Recept na domácí gulášovou polévku

Gulášová polévka, stejně tak jako třeba drštková, cibulačka, bramboračka nebo zelňačka, zasytí i krásně zahřeje. Uvařte si ji snadno a rychle z hovězího mletého masa.

Milujete klasický guláš? Pak vás tahle polévka rozhodně nezklame! Potřebujete na ní jen pár surovin. Většinu z nich určitě doma máte. Mleté maso si nechte od řezníka namlít, ideálně z prorostlého krku. Nebraňte se sádlu, máslo ho v tomto receptu chuťově nenahradí. A nebojte se zahustit gulášovou polévku jíškou. 

Gulášová polévka

4 porce

příprava: 45 minut

Co na polévku?

2 velké cibule

3 stroužky česneku

4 velké brambory varného typu A

1 lžička drceného kmínu

400 g prorostlého mletého hovězího masa (např. krk)

2 lžíce vepřového sádla (nebo olej)

1 lžíce sladké papriky

1,2 l vývaru (hovězí, kuřecí)

1-2 lžíce sušené majoránky (čerstvou můžeš použít na ozdobu)

sůl a pepř

pečivo na podávání

Co na jíšku?

1 lžíce vepřového sádla (nebo másla)

1 lžíce hladké mouky

100 ml domácího studeného vývaru (hovězí, kuřecí)

Jak na to?

  1. Oloupanou cibuli a česnek nakrájej nadrobno. Brambory oloupej, omyj a nakrájej na kostičky. V hrnci rozehřej sádlo (nebo olej) a dohněda orestuj cibuli (čím hnědší, tím lepší – ale pozor, nepřipal ji). Pak přidej česnek a kmín a orestuj vše dohromady. 
  2. Vmíchej mleté maso, osol, opepři a prorestuj. Zapraš paprikou, přidej brambory, majoránku, zalij vývarem, promíchej a vař, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut. Nakonec zahusti (ale nemusíš) jíškou. 
  3. Jíšku si připravíš takto: v kastrůlku rozpusť 1 lžíci sádla, zasyp 1 lžící hladké mouky a za stálého míchání orestuj do béžova (pozor, nepřipal). Odstav, přilij asi 100 ml studeného vývaru (konzistence by měla být řidší). Jíšku rozmíchej tak, aby nevznikly hrudky. Polévku jíškou zahusti až na konci vaření a nech ještě provařit, aby nebyla mouka v polévce cítit, stačí 5 minut. Podávej.
2 Comments
  1. Ano,takto se dělá neošizená gulášová polévka,jen přidávám kousek mrkve s bramborami a majoránku a půl česneku až na konci,jinak se chuť vyvaří.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *