Jak na langoše s trhaným masem, rajčatovou salsou a čedarem

Jak na langoše s trhaným masem, rajčatovou salsou a čedarem

Vzpomínáte si na langoše s česnekem, sýrem a kečupem? Možná oceníte recept na domácí těsto. A nebojte se experimentovat! Trhané maso + salsa + čedar = ta nejlepší kombinace.

Netradiční verzi langoše jsme ochutnali u kamaráda, šéfkuchaře a spolumajitele restaurace Zas a znova, Petra Hajného. Recepty od něj u nás na blogu najdete různé, třeba vánočního sumce s křenovou omáčkou, jarní kuřátko nebo tvarohové knedlíčky. Péťo děkujeme, že jsi studnou plnou inspirace a že se nebojíš s námi podělit o své vyladěné recepty.

Langoše s trhaným masem a rajčatovou salsou

8 langošů

příprava: langoše 1,5 hodiny včetně kynutí + trhané maso 18 hodin den předem

Co na trhané maso?

800 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)

2 lžíce sušené cibule

1 lžíce soli

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička sladké papriky

1 lžička semínek koriandru

1 lžička sušeného česneku

1 lžička kmínu

½ lžičky kajenského pepře

½ lžičky pepře

Co na langoše?

150 g uvařených brambor (vychází to na cca. 2 středně velké)

400 g hladké mouky + na podsypání

300 ml mléka

50 ml oleje (řepkový, slunečnicový)

40 g krupicového cukru

30 g čerstvého droždí

špetka soli

olej na smažení

Co na rajčatovou salsu?

10 cherry rajčátek

2 jarní cibulky

čerstvý koriandr dle chuti + na zasypání

olivový olej

sůl a pepř

Co na tekutý čedar?

100 ml smetany ke šlehání (33%)

120 g čedaru 

Jak na to?

  1. Den dopředu si připrav trhané maso. V hmoždíři nadrť směs koření, sušené cibule, sušeného česneku a cukru – této směsi se říká rub. Vpracuj do celého masa a promasíruj. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu na 10 hodin odpočinout. Vypuštěnou šťávu odeber a dej stranou, bude se ti hodit na podlévání. Po 10 hodinách předehřej troubu na 120°C. Maso přiklop a peč asi 8 hodin. Podle potřeby podlévej šťávou. Měkké maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
  2. V den D si uvař brambory ve vodě do měkka. Nech vychladnout, teprve poté oloupej a najemno nastrouhej. Zahřej mléko (nesmí být horké), do něj přidej cukr, rozmíchej, rozdrob droždí a nech v teple vzejít kvásek, asi 10 minut.
  3. Do mísy od robota dej nastrouhané brambory, mouku, olej, sůl a vzešlý kvásek. Hnětacím hákem vypracuj hladké těsto, chvilku to potrvá. Pak to ještě lehce zasyp moukou, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout 45 minut.
  4. Mezitím si připrav rajčatovou salsu. Rajčátka a jarní cibulku nadrobno nakrájej a přendej do mísy. Přidej nasekaný koriandr, dochuť olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchej a dej do ledničky.
  5. Těsto vyklop na pomoučněný vál nebo pracovní plochu. Rozděl ho na 8 dílů, každý díl propracuj na placky (jako pizza těsto). V hlubší pánvi zahřej olej (musí ho tam být tolik, aby langoš plaval). Langoš osmahni dozlatova, z každé strany asi 2 až 3 minuty. Nech okapat na ubrousku.
  6. Čedar najemno nastrouhej. V teflonovém rendlíku rozehřej smetanu, přidej čedar a redukuj při vyšší teplotě (u nás to byl stupeň 10). Je potřeba, aby směs byla krémová. Průběžně míchej, aby se sýr nepřipálil. Každý čedar se bude chovat jinak.
  7. Langoše ozdob trhaným masem, rajčatovou salsou a můžeš přidat nasekaný koriandr. Nakonec zakapej tekutým čedarem. Podávej. Pokud vám zbude trhané maso, udělejte si k němu na oběd nebo večeři bramborovou kaši.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *