Nadýchaný piškotový dort s vanilkovým krémem

Nadýchaný piškotový dort s vanilkovým krémem

Potřebujete upéct jednoduchý dort na oslavu? Pak vám tento recept na piškot přijde vhod! Pak už si jen vybrat krém a případně něco na ozdobu.

Nemusím moc sladké dorty. Nejraději mám klasický piškot a ne příliš tučný krém. A to přesně tento dort splňuje. Tvaroh dodá krému z pudinkového prášku správnou „nakyslou“ chuť. Piškot díky němu není suchý a i druhý den je tento dezert výborný! Hodí se i na Velikonoce.

Piškotový dort s krémem

forma na dort o průměru 24 cm

příprava: 60 minut + chladnutí

Co na piškot?

6 vajec (zvlášť žloutky a bílky)

180 g moučkového cukru + na posypání

5 lžic vroucí vody

210 g hladké mouky (prosáté)

máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Co na krém?

2 vanilkové pudinky v prášku

500 ml plnotučného mléka

4 lžíce třtinového cukru

250 g plnotučného tvarohu (ve vaničce)

50 g másla (pokojové teploty)

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 170°C. Formu na dort vymaž máslem a vysypej polohrubou moukou. Dej vařit vodu. Žloutky odděl od bílků a přendej je do mísy od robota. Přidej k nim moučkový cukr a pomocí balonové metly vyšlehej do vysoké pěny. Postupně zašlehej 5 lžic vroucí vody. Poté přidej prosátou mouku a nakonec lehce vmíchej z bílků vyšlehaný sníh.
  2. Těsto nalij do formy, uhlaď povrch a peč dozlatova, zhruba 40 minut. Jak poznáš, že je piškot uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta zůstane po vytažení suchá. Piškot vyndej z trouby a nech na kuchyňské mřížce vystydnout.
  3. Jakmile bude piškot vystydlý, připrav si krém. Podle návodu si uvař pudink, jen místo 1 l mléka dej 500 ml a přidej 4 lžíce třtinového cukru. Uvařený pudink nech vychladnout (ale míchej, aby se nevytvořil na povrchu škraloup, případně přidej trošku mléka a rozmíchej). Pak do něj metličkou vmíchej tvaroh a povolené máslo.
  4. Vychladlý piškot prořízni, pomaž krémem, přiklop, zlehka posyp moučkovým cukrem a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *