Chystáte se na výlet? Přemýšlíte, co si připravit na piknik? Nebo jen řešíte snídani, svačinu nebo večeři? Pak vyzkoušejte tyhle rohlíky!
Základem těsta je olivový olej. Můžete je podávat s pomazánkou, naplnit sýrem, sušenou šunkou, vejci, zeleninou, salátem. Ale dát si je i s máslem a marmeládou. Tyhle rohlíky vás rozhodně nenechají na holičkách, když se rozhodnete vyrazit do přírody! Nevíte kam? Načerpejte inspiraci na výlet u Kampudem.cz.
Rohlíky z olivového oleje
8 rohlíků
příprava: 2,5 hodiny (včetně kynutí)
Co na rohlíky?
20 g čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného droždí)
250 ml vlažné vody
1 lžíce třtinového cukru
400 g hladké mouky + na podsypání
1 lžička soli
2 lžíce extra panenského olivového oleje
Co na dokončení?
4 lžíce vlažné vody
1 lžička třtinového cukru
Jak na to?
- Odvaž a prosej mouku. 100 ml odměřené vlažné vody přelij do hrnku o objemu 250 ml. Rozdrob do ní droždí, přidej 1 lžíci z odvážené mouky a cukr. Nech v teple (já si na minutu předehřeju mikrovlnku) vzejít kvásek, to potrvá asi 7 minut.
- Do mísy od robota dej mouku, sůl, olivový olej, zbytek vody a vzešlý kvásek. Pomocí nástavce ve tvaru háku vypracuj hladké těsto, nesmí se lepit po stranách. Zakryj čistou utěrkou a nech 1 hodinu kynout nebo dokud nezdvojnásobí objem.
- Pracovní plochu lehce posyp moukou. Těsto pomocí válečku vytvaruj do kruhu o tloušťce 1-2 cm. Ostrým nožem rozděl na 8 zhruba stejných trojúhelníků. Každý z nich sroluj od nejdelší části do špičky. Rozděl je na dva plechy vyložené pečicím papírem (vždy po 4 rohlíkách), přikryj utěrkou a nech ještě 30 minut kynout.
- Mezitím předehřej troubu na 190°C. Na dno trouby (pokud nemáš parní troubu) dej pekáček. Ve varné konvici uvař asi 1,5 l vody – tu pak naliješ na dno trouby do pekáčku těsně před tím, než tam dáš rohlíky.
- Smíchej 4 lžíce vody se lžičkou cukru a směsí rohlíky potři. Vlož je do trouby (už i s vroucí vodou na dně v pekáčku) a peč dozlatova, asi 30 minut. Záleží na tom, jak jsou velké. Upečené rohlíky nech vychladnout na kuchyňské mřížce.