Upečte si domácí rohlíky na veganský způsob

Upečte si domácí rohlíky na veganský způsob

Chystáte se na výlet? Přemýšlíte, co si připravit na piknik? Nebo jen řešíte snídani, svačinu nebo večeři? Pak vyzkoušejte tyhle rohlíky!

Základem těsta je olivový olej. Můžete je podávat s pomazánkou, naplnit sýrem, sušenou šunkou, vejci, zeleninou, salátem. Ale dát si je i s máslem a marmeládou. Tyhle rohlíky vás rozhodně nenechají na holičkách, když se rozhodnete vyrazit do přírody! Nevíte kam? Načerpejte inspiraci na výlet u Kampudem.cz.

Rohlíky z olivového oleje

8 rohlíků

příprava: 2,5 hodiny (včetně kynutí)

Co na rohlíky?

20 g čerstvého droždí (nebo 1 lžička sušeného droždí)

250 ml vlažné vody

1 lžíce třtinového cukru

400 g hladké mouky + na podsypání

1 lžička soli

2 lžíce extra panenského olivového oleje

Co na dokončení?

4 lžíce vlažné vody

1 lžička třtinového cukru

Jak na to?

  1. Odvaž a prosej mouku. 100 ml odměřené vlažné vody přelij do hrnku o objemu 250 ml. Rozdrob do ní droždí, přidej 1 lžíci z odvážené mouky a cukr. Nech v teple (já si na minutu předehřeju mikrovlnku) vzejít kvásek, to potrvá asi 7 minut.
  2. Do mísy od robota dej mouku, sůl, olivový olej, zbytek vody a vzešlý kvásek. Pomocí nástavce ve tvaru háku vypracuj hladké těsto, nesmí se lepit po stranách. Zakryj čistou utěrkou a nech 1 hodinu kynout nebo dokud nezdvojnásobí objem.
  3. Pracovní plochu lehce posyp moukou. Těsto pomocí válečku vytvaruj do kruhu o tloušťce 1-2 cm. Ostrým nožem rozděl na 8 zhruba stejných trojúhelníků. Každý z nich sroluj od nejdelší části do špičky. Rozděl je na dva plechy vyložené pečicím papírem (vždy po 4 rohlíkách), přikryj utěrkou a nech ještě 30 minut kynout.
  4. Mezitím předehřej troubu na 190°C. Na dno trouby (pokud nemáš parní troubu) dej pekáček. Ve varné konvici uvař asi 1,5 l vody – tu pak naliješ na dno trouby do pekáčku těsně před tím, než tam dáš rohlíky.
  5. Smíchej 4 lžíce vody se lžičkou cukru a směsí rohlíky potři. Vlož je do trouby (už i s vroucí vodou na dně v pekáčku) a peč dozlatova, asi 30 minut. Záleží na tom, jak jsou velké. Upečené rohlíky nech vychladnout na kuchyňské mřížce.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *