Halušky versus strapačky, s brynzou i se zelím!

Halušky versus strapačky, s brynzou i se zelím!

Dáváte si v restauraci halušky? Zkuste si je uvařit doma. Přidejte do těsta nastrouhané brambory a do strapeček navíc vejce. Uvidíte ten rozdíl!

Otestovali jsme pro vás tradiční slovenské recepty a známe vítěze. Za nás to jsou rozhodně strapačky. Výsledné „noky“ jsou díky vejcím mnohem jemnější. Ale halušky jsou taky dobré! Nešetřete na těstě. Klasický recept obsahuje mouku, sůl a vodu. Nastrouhané brambory s těstem udělají zázrak. Pak už je tu jen otázka, zda máte raději brynzu nebo zelí s uzeným…

Recept na halušky s brynzou

Halušky s brynzou

4 porce

Příprava: 35 minut

Co na halušky?

700 g brambor (ideálně varný typu C)

200 g hladké mouky

1 lžička soli

250 g brynzy

125 ml smetany (33 %)

60 g špeku

2 hrsti nasekané pažitky

sůl a pepř na dochucení

slunečnicový nebo řepkový olej (1 lžička do vody na vaření halušek + asi 1 lžička na pánev ke špeku)

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a najemno nastrouhej. Vyždímej přebytečnou vodu, osol a přidej polovinu mouky. Vypracuj těsto (podle potřeby přidávej mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase ne příliš tekuté – asi jako na noky).
  2. Hotové těsto můžeš ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceď přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, halušky se nebudou k sobě tolik lepit.
  3. Vař, dokud halušky nevyplavou na hladinu, asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vař 30 vteřin. Slij a pokud je hned nepodáváš, přelij je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slij a připrav z nich jídlo (můžeš je takto i zamrazit).
  4. Brynzu rozdrob v kastrůlku a zalij ji smetanou. Za stálého míchaní směs ohřej, nemusíš ji přivést k varu. Na pánvi na trošce oleje orestuj na drobné kostičky nakrájený špek do zlatova. Odstav. Pozor, nesmíš hoorestovat moc. Přendej do cedníku a nech okapat přebytečný tuk ze špeku.
  5. Halušky promíchej s brynzou, posyp orestovaným špekem a ozdob pažitkou. Můžeš ještě osolit a opepřit. Podávej.

Recept na strapačky se zelím a uzeným

Strapačky se zelím a uzeným 

4 porce

Příprava: 35 minut

Co na strapačky?

700 g brambor (ideálně varný typu C)

1 lžička soli

4 vejce

200 g polohrubé mouky

vepřové sádlo nebo olej (slunečnicový, řepkový)

300 g uzeného masa (krkovice)

1 větší cibule

1 lžička celého kmínu

640 g kysaného zelí (celá sklenice – 1 l)

4 lžíce krupicového cukru

sůl a pepř

ocet na dochucení

2 hrsti nasekané plocholisté petržele

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a najemno nastrouhej. Vyždímej přebytečnou vodu, osol, přidej vejce a polovinu mouky. Vypracuj těsto (podle potřeby přidávej mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase ne příliš tekuté – asi jako na noky).
  2. Hotové těsto můžeš ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceď přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, strapačky se nebudou k sobě tolik lepit.
  3. Vař, dokud nevyplavou na hladinu, asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vař 30 vteřin. Slij a pokud je hned nepodáváš, přelij je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slij a připrav z nich jídlo (můžeš je takto i zamrazit).
  4. Na pánvi rozehřej sádlo nebo olej a orestuj na menší kostičky nakrájenou uzenou krkovici. Poté si dej maso z pánve stranou a na výpeku orestuj dozlatova nadrobno nasekanou cibuli s kmínem. Přidej scezené a vroucí vodou propláchnuté zelí. Podlij vodou a podus doměkka, asi 15 minut (záleží na zelí).
  5. Zelí dochuť cukrem, solí a pepřem (podle chuti octem). Vmíchej orestované uzené maso a nasekanou petrželku (část si nech na ozdobu). Promíchej s uvařenými strapačkami, ozdob petrželkou a podávej.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *