Vařená bábovka s ořechy a čokoládou přelitá kávovým krémem

Vařená bábovka s ořechy a čokoládou přelitá kávovým krémem

Zapomeňte na klasickou pečenou bábovku. Uvařte si ji ve vodě podobně jako se připravují hrnkové knedlíky. Překvapí vás svou šťavnatostí!

Tohle je ideální recept pro chlapy, co se bojí péct sladké. Je to výzva s dobrým koncem. Nečekejte žádnou dusivou bábovku! Spíš anglický pudink. Díky ořechům a čokoládě je krásně vláčná. Už teď víme, že z ní bude perfektní slavnostní dezert třeba na vánoční stůl. Stačí přidat kandované ovoce a do krému vaječňák. A nezapomeňte si to udělat hezké! Pár nových doplňků ze Zalando Lounge povznese vaše stolování o další level dopředu..

Vařená bábovka s ořechy a čokoládou

1 forma na bábovku o objemu 1,5 l

příprava: 2,5 hodiny (bábovka se vaří 2 hodiny)

Co na bábovku?

75 g hladké mouky (1/5 hrnku o objemu 250 ml)

½ lžičky prášku do pečiva

4 vejce velikosti L

200 g moučkového cukru (1 hrnek)

125 g másla pokojové teploty (1/2 hrnku) + na vymazání formy

150 g na jemno nasekaných vlašských ořechů

250 g nasekané čokolády (kostičky asi 1,5 cm velké)

250 g strouhanky (2 hrnky)

Co na kávový krém?

310 ml smetany ke šlehání 33%

1 vejce

2 lžíce kahlúa (likér s příchutí kávy)

1 lžíce moučkového cukru

Co na zakončení?

blumy (nebo jiné sezonní ovoce)

zkaramelizované ořechy 

hoblinky z čokolády 

Jak na to?

  1. Máslem vymaž formu o objemu 1,5 l.  Ve velké míse smíchej mouku s práškem do pečiva. V míse od robota vyšlehej pomocí balonové metly vejce s cukrem do světlého krému. Vyměň balonovou metlu za nástavec „K. Postupně přidávej máslo a šlehej při střední rychlosti, dokud směs nebude krásně nadýchaná. 
  2. Do těsta zapracuj mouku s práškem do pečiva, strouhanku a nasekané ořechy. Nakonec vařečkou zlehka zapracuj nasekanou čokoládu. Přendej těsto do vymazané formy. Zakryj pečlivě alobalem. Postav formu do velkého hrnce a zalij vodou tak, aby byla z poloviny ponořena. Vař pod pokličkou při střední teplotě asi 2 hodiny. Průběžně kontroluj a podle potřeby dolij vodu. Bábovka musí ztuhnout, pod alobalem bude vláčnění (zapařená), tak se nelekej.
  3. Připrav si kávový krém. V menším kastrůlku smíchej pomocí metličky smetanu, vejce, kávový likér a cukr. Při nižší teplotě míchej, dokud smetana lehce nezhoustne. Blumy nakrájej na měsíčky. Ořechy zkarameluj na trošce medu na pánvi. 
  4. Uvařenou bábovku opatrně vyklop, nech lehce vystydnout. Ořechy zkaramelizuj na pánvi s troškou medu. Bábovku přelij krémem, ozdob pokrájeným ovocem a ořechy. Můžeš přidat i hoblinky z čokolády. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *