Jak na dokonalý kávový cheesecake z mandlových sušenek

Jak na dokonalý kávový cheesecake z mandlových sušenek

Patří cheesecake mezi vaše oblíbené dezerty? A milujete stejně jako Švédové vše, co je z kávy? Spojte tyto dvě lásky a upečte si s námi oblíbený krémový koláč.

Víte, co je FIKA? Švédové tak nazývají pauzu (nejen) na kávu (která u nich doslova teče proudem). Je to společenská událost, kdy se lidé scházejí, povídají si a také jedí! Slané svačinky, ale i ty sladké v podobě sušenek nebo koláče. Když jsme vymýšleli sladký recept na způsob švédské kuchyně pro IKEA, volba byla jasná – kávový cheesecake.

Kávový cheesecake

Forma o průměru 24 cm

Příprava: 2 hodiny + tuhnutí přes noc

Co na cheesecake?

320 g máslových sušenek (my měli mandlové KAFFEREP z IKEA)

120 g másla, rozpuštěné + na vymazání formy

400 g mascarpone

600 g lučiny

4 vejce

3 žloutky

130 g třtinového cukru

120 ml silného espressa (ze 2 lžic kávy PÅTÅR z IKEA)

kakao holandského typu na posypání

Jak na to?

  1. Vajíčka, mascarpone a lučinu vyndej z lednice asi 1 hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Formu vymaž máslem a vylož kruhem vystřiženým z pečicího papíru. Máslo rozpusť a nech trošku vychladnout. Sušenky nadrť (použij uzavíratelný sáček od IKEA, paličku a poté váleček na těsto). Přendej do mísy a promíchej s máslem. Upěchuj (můžeš i dnem skleničky) na dno formy a trochu do stran. Peč lehce dozlatova, asi 15 minut. Poté nech vychladnout.
  3. V troubě sniž teplotu na 160°C. Na dno trouby dej pekáček s vroucí vodou (tím se v troubě vytvoří pára). Připrav náplň na cheesecake. V míse vyšlehej mascarpone s lučinou, vejci, žloutky, cukrem a lehce vychladlým espressem. Nalij náplň na předpečený korpus. Zvenčí pečlivě obal formu alobalem, aby se vlhkost z páry nedostala dovnitř ke koláči.
  4. Cheesecake peč nejprve 40 minut bez otevření trouby (to je důležité). Poté otestuj, zda už je uvnitř upečený. A to tak, že lžičkou zaklepeš na okraj formy a pokud se náplň nebude třást jako želé, cheesecake je hotový. V případě, že se náplň klepe, peč dál a kontroluj stejným způsobem každých 5 minut.
  5. Upečený cheesecake nech v pootevřené troubě (mezera asi 5 až 10 cm) vychladnout na pokojovou teplotu. Poté sundej alobal a přendej do ledničky.  Nech tuhnout ideálně přes noc, minimálně však 5 hodin. Poté opatrně vyndej z formy, sundej pečicí papír, posyp kakaem, nakrájej a podávej.

Proklikni se přímo na recept v IKEA

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *