Chystáte se péct na sv. Martina rohlíčky? Vyzkoušejte jednoduchý recept s máslem a kypřícím práškem. A naplňte si je dle chuti – ořechovou nebo makovou náplní.
My se doma nikdy nedokážeme rozhodnout, kterou náplň máme nejraději. Tradice velí použít tu z vlašských ořechů, ale my tak moc milujeme mák! A tak ho cpeme všude. Proto jsem se rozhodla recept, který už máme na blogu, doplnit o makovou náplň tak, aby vám to vyšlo půl na půl. Mletá skořice náplně krásně provoní. Nezapomeňte si rohlíčky upéct k svatomartinské huse.
Pozor na blogu najdete recept i na tvarohové rohlíčky s makovou náplní.
Svatomartinské rohlíčky
16 rohlíčků
Příprava: 1 hodina + chlazení těsta
Co na rohlíčky?
300 g polohrubé mouky + na vál
½ sáčku prášku do pečiva (bez fosfátů)
40 g domácího vanilkového cukru
2 vejce + 1 vejce na potírání
140 g chlazeného másla
moučkový cukr na zasypání
Co na ořechovou náplň?
100 g mletých vlašských ořechů
50 ml smetany na šlehání (33%)
2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
špetka skořice
Co na makovou náplň?
100 g mletého máku (máme ze Zdraveorechy.cz)
50 ml smetany na šlehání (33%) – případně více podle potřeby
2 lžíce třtinového cukru
špetka skořice
Jak na to?
- Připrav si těsto. Odvaž mouku a spolu s práškem do pečiva ji přesej do mísy. Přidej cukr, vejce a pokrájené máslo. Prsty (nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku) vypracuj hladké těsto. Potom si ho přendej na pomoučněnou plochu a ještě propracuj. Zabal těsto do potravinářské fólie a nech v chladu alespoň hodinu odležet.
- Mezitím namel nebo nasekej nadrobno vlašské ořechy. Vlož je do rendlíku, zalij smetanou, vmíchej cukr a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za stálého míchání chvilku vař, dokud směs nezhoustne, stačí minutka. Odstav a nech vychladnout. To stejné udělej s mletým mákem, v rendlíku smíchej mák se smetanou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání přiveď k varu, stáhni trošku teplotu a nech makovou náplň krátce, asi 2-3 minuty vařit (odpaří se přebytečná tekutina). Poté odstav a nech vychladnout.
- Předehřej troubu na 180°C. Vyndej těsto, rozděl ho na dvě poloviny, přendej první část na pomoučněnou plochu a prsty propracuj, ať má tu správnou teplotu a dobře se ti s ním pracuje. Druhou část vrať zatím do chladu.
- Vyválej kruh, ten nakrájej (viz. foto) na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dej vždy ořechovou nebo makovou směs a opatrně zatoč rohlíčky, prsty ještě utahuj, ať ti směs nevyteče ven. To stejné udělej i s druhou částí těsta.
- Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem, potři vyšlehaným vejcem a peč dozlatova, asi 20 minut. Pak nech na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je můžeš zlehka zasypat moučkovým cukrem.