Křehké svatomartinské rohlíčky s ořechovou a makovou náplní

Křehké svatomartinské rohlíčky s ořechovou a makovou náplní

Chystáte se péct na sv. Martina rohlíčky? Vyzkoušejte jednoduchý recept s máslem a kypřícím práškem. A naplňte si je dle chuti – ořechovou nebo makovou náplní.

My se doma nikdy nedokážeme rozhodnout, kterou náplň máme nejraději. Tradice velí použít tu z vlašských ořechů, ale my tak moc milujeme mák! A tak ho cpeme všude. Proto jsem se rozhodla recept, který už máme na blogu, doplnit o makovou náplň tak, aby vám to vyšlo půl na půl. Mletá skořice náplně krásně provoní. Nezapomeňte si rohlíčky upéct k svatomartinské huse.

Pozor na blogu najdete recept i na tvarohové rohlíčky s makovou náplní.

Svatomartinské rohlíčky

16 rohlíčků

Příprava: 1 hodina + chlazení těsta

Co na rohlíčky?

300 g polohrubé mouky + na vál

½ sáčku prášku do pečiva (bez fosfátů)

40 g domácího vanilkového cukru

2 vejce + 1 vejce na potírání

140 g chlazeného másla

moučkový cukr na zasypání

Co na ořechovou náplň?

100 g mletých vlašských ořechů

50 ml smetany na šlehání (33%)

2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)

špetka skořice

Co na makovou náplň?

100 g mletého máku (máme ze Zdraveorechy.cz)

50 ml smetany na šlehání (33%)

2 lžíce třtinového cukru

špetka skořice

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Odvaž mouku a spolu s práškem do pečiva ji přesej do mísy. Přidej cukr, vejce a pokrájené máslo. Prsty (nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku) vypracuj hladké těsto. Potom si ho přendej na pomoučněnou plochu a ještě propracuj. Zabal těsto do potravinářské fólie a nech v chladu alespoň hodinu odležet.
  2. Mezitím namel nebo nasekej nadrobno vlašské ořechy. Vlož je do rendlíku, zalij smetanou, vmíchej cukr a skořici. Přiveď k varu, stáhni teplotu a za stálého míchání chvilku vař, dokud směs nezhoustne, stačí minutka. Odstav a nech vychladnout. To stejné udělej s mletým mákem, v rendlíku smíchej mák se smetanou, cukrem a skořicí. Za stálého míchání přiveď k varu, stáhni trošku teplotu a nech makovou náplň krátce, asi 2-3 minuty vařit (odpaří se přebytečná tekutina). Poté odstav a nech vychladnout.
  3. Předehřej troubu na 180°C. Vyndej těsto, rozděl ho na dvě poloviny, přendej první část na pomoučněnou plochu a prsty propracuj, ať má tu správnou teplotu a dobře se ti s ním pracuje. Druhou část vrať zatím do chladu.
  4. Vyválej kruh, ten nakrájej (viz. foto) na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dej vždy ořechovou nebo makovou směs a opatrně zatoč rohlíčky, prsty ještě utahuj, ať ti směs nevyteče ven. To stejné udělej i s druhou částí těsta.
  5. Rohlíčky přendej na plech vyložený pečicím papírem, potři vyšlehaným vejcem a peč dozlatova, asi 20 minut. Pak nech na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je můžeš zlehka zasypat moučkovým cukrem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *