Dokonale vláčný kakaový koláč s čokoládou polevou a kokosem

Dokonale vláčný kakaový koláč s čokoládou polevou a kokosem

Dostali jste chuť na koláč za pár korun? Tento jednoduchý hrnkový recept s kakaem si zamilujete i vy.  A nezapomeňte se rozdělit s návštěvou!

Když jsem byla malá, máma často tento koláč pekla o víkendu. Pamatuju si, že v základu byla sodovka (my v receptu používáme prášek do pečiva). Díky ní byl koláč krásně nadýchaný. Nechyběla ani čokoládová poleva a kokos, většinou ten, co zbyl z Vánoc. Proto si tenhle koláč spojuju právě s lednem.

V receptu použijte hrnek o objemu 250 ml.

Kakaový koláč s kokosem

forma 20 x 30 cm

příprava: 1 hodina (z toho 40 minut pečení)

Co na koláč?

1 hrnek třtinového cukru

1 hrnek plnotučného mléka

1 hrnek řepkového nebo slunečnicového oleje + na vymazání formy

4 lžíce kakaa holandského typu

2 vejce (pokojové teploty)

1 hrnek polohrubé mouky + na vysypání formy

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

Co na čokoládovou polevu?

100 g hořké čokolády (u nás Lindt Excellence 70 %)

70 g másla

5 lžic horké vody

strouhaný kokos na ozdobu (máme od Zdraveorechy.cz)

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180 °C. Do mísy od robota dej po hrnkách cukr, mléko a olej. Přidej kakao. Pomocí balonové metly vyšlehej tak, aby ti v tekuté směsi nezůstaly kousky. Polovinu směsi si dej stranou do misky.
  2. Do druhé poloviny základu na těsto (té v míse od robota) vyklop vejce a vyšlehej. Smíchej mouku s cukrem a práškem do pečiva. Tuhle suchou směs postupně přidávej do těsta a vyšlehej. Nakonec vmíchej tekutou směs z misky, a ještě zlehka prošlehej.
  3. Formu na pečení vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do ní rovnoměrně nalij. Peč asi 40 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Pozor ale ať není vysušený pečením – uvnitř je tento koláč vláčnější, na krajích upečenější.
  4. Koláč přendej na kuchyňskou mřížku a připrav si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusť nalámanou čokoládu s máslem. Průběžně míchej. Jakmile je poleva krásně hladká, odstav a postupně vmíchej po lžících horkou vodu (ne vroucí). Směs začne houstnout, takže musíš míchat! Polevu rovnoměrně rozetři na ještě teplý koláč. Posyp kokosem a nech vychladnout (ztuhnout). Poté nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *