Není to poprvé, co se s Koláčem pro hospic zapojujeme do sbírky pořádané Diecézní charitou Brno. Podpořte i vy 4. října tuto sbírku v ulicích a městech a pomozte splnit přání umírajícím.
Kdo z nás by si nepřál dožít doma s rodinou nebo blízkými přáteli? Přispět na péči o umírající, aby mohli strávit poslední okamžiky doma můžete i vy! Je to snadné. Pokud si nemůžete v tento den dojít pro koláč, stačí, když kliknete na web Diecézní charity Brno. Zvolte částku, poté zvolte lokalitu, ve které chcete pomáhat, vyplňte své údaje a zaplaťte kartou nebo online platbou. Váš dar bude použit na nákup vybavení a zdravotnického materiálu, které jsou potřeba při péči o pacienty v domácím prostředí nebo v rajhradském lůžkovém hospici. Děkujeme, že pomáháte s námi.
Linecký jablečný koláč
1 plech
příprava: 1,5 hodiny + 1 hodina chlazení
Co na těsto?
500 g polohrubé mouky + na podsypání válu
100 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
250 g studeného másla
2 vejce
3 lžíce sodovky
Co na náplň?
1 kg jablek (asi 8 středně velkých)
1 lžíce šťávy z citronu
1 lžíce mleté skořice
80 g třtinového cukru (případně krupicového)
1 vanilkový cukr
1 sáček vanilkového pudinku
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
- Do velké mísy odvaž mouku a cukr. Přidej prášek do pečiva, na menší kousky pokrájené máslo a vejce. Prsty propracuj drobenku. Poté přilij sodovku a rukama uhněť těsto. Rozděl ho na dvě stejně velké poloviny, zabal do potravinářské fólie a nech v ledničce odpočinout alespoň hodinu.
- Mezitím omyj jablka, zbav je jádřinců, a i se slupkou je nahrubo nastrouhej do mísy. Přidej šťávu z citronu (nezhnědnou), skořici, cukry a vmíchej vanilkový pudink. Nech v chladu odpočívat.
- Troubu rozehřej na 180°C. Na pomoučněné pracovní ploše vyválej polovinu těsta tak, aby pokrylo dno plechu s lehkým přesahem do stran. Můžeš si pomoci tak, že jej vyválíš přímo na pečicím papíru, a i s ním ho vlož na plech. Navrch rozděl náplň z jablek, přebytečnou šťávu nepoužívej, aby koláč nebyl moc „mokrý“. Pomocí druhé strany lžíce uhlaď. Navrch rozlož vyválenou druhou polovinu těsta, opět si pomoz pečicím papírem. Propíchej vidličkou.
- Koláč peč do zlatova, asi 40 minut. Poté nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout, posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.