Když jablečný linecký koláč pomáhá konat dobro

Když jablečný linecký koláč pomáhá konat dobro

Není to poprvé, co se s Koláčem pro hospic zapojujeme do sbírky pořádané Diecézní charitou Brno. Podpořte i vy 4. října tuto sbírku v ulicích a městech a pomozte splnit přání umírajícím.

Kdo z nás by si nepřál dožít doma s rodinou nebo blízkými přáteli? Přispět na péči o umírající, aby mohli strávit poslední okamžiky doma můžete i vy! Je to snadné. Pokud si nemůžete v tento den dojít pro koláč, stačí, když kliknete na web Diecézní charity Brno. Zvolte částku, poté zvolte lokalitu, ve které chcete pomáhat, vyplňte své údaje a zaplaťte kartou nebo online platbou. Váš dar bude použit na nákup vybavení a zdravotnického materiálu, které jsou potřeba při péči o pacienty v domácím prostředí nebo v rajhradském lůžkovém hospici. Děkujeme, že pomáháte s námi.

Linecký jablečný koláč

1 plech

příprava: 1,5 hodiny + 1 hodina chlazení

Co na těsto?

500 g polohrubé mouky + na podsypání válu

100 g moučkového cukru

1 prášek do pečiva

250 g studeného másla

2 vejce

3 lžíce sodovky

Co na náplň?

1 kg jablek (asi 8 středně velkých)

1 lžíce šťávy z citronu

1 lžíce mleté skořice

80 g třtinového cukru (případně krupicového)

1 vanilkový cukr

1 sáček vanilkového pudinku

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Do velké mísy odvaž mouku a cukr. Přidej prášek do pečiva, na menší kousky pokrájené máslo a vejce. Prsty propracuj drobenku. Poté přilij sodovku a rukama uhněť těsto. Rozděl ho na dvě stejně velké poloviny, zabal do potravinářské fólie a nech v ledničce odpočinout alespoň hodinu.
  2. Mezitím omyj jablka, zbav je jádřinců, a i se slupkou je nahrubo nastrouhej do mísy. Přidej šťávu z citronu (nezhnědnou), skořici, cukry a vmíchej vanilkový pudink. Nech v chladu odpočívat.
  3. Troubu rozehřej na 180°C. Na pomoučněné pracovní ploše vyválej polovinu těsta tak, aby pokrylo dno plechu s lehkým přesahem do stran. Můžeš si pomoci tak, že jej vyválíš přímo na pečicím papíru, a i s ním ho vlož na plech. Navrch rozděl náplň z jablek, přebytečnou šťávu nepoužívej, aby koláč nebyl moc „mokrý“. Pomocí druhé strany lžíce uhlaď. Navrch rozlož vyválenou druhou polovinu těsta, opět si pomoz pečicím papírem. Propíchej vidličkou.
  4. Koláč peč do zlatova, asi 40 minut. Poté nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout, posyp moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *