Vánoční kakaové sušenky s pistáciemi

Vánoční kakaové sušenky s pistáciemi

Patří pistácie mezi vaše oblíbené ořechy? Pak je využijte také při přípravě vánočního cukroví. Hodí se na ozdobu a do krému. I na křehké rohlíčky.

Jen pozor! Pistácie v tomto případě nesmí být solené. Dobrá zpráva je, že když si nepražených pistácií koupíte více, můžete z nich připravovat nejen tyto „bochánky“, ale dávat si je i do granoly, na kaši, k jogurtu. Rozhodně se neztratí ani v novém roce.

Kakaové sušenky s pistáciemi

na 21 sušenek

příprava: 60 minut + tuhnutí přes noc

Co na sušenky?

140 g másla, pokojové teploty

140 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

1 velký žloutek (bílek si nech na pomazání)

160 g hladké mouky

35 g kakaa holandského typu, prosetého

½ lžičky jemné mořské soli

60 g hrubě nasekaných pistácií (máme ze Zdraveorechy.cz)

Co na náplň?

40 g bílé čokolády

3 lžíce pistáciového krému (koupíte na Zdraveorechy.cz)

1 lžíce moučkového cukru

špetka mořské soli

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Plech vylož pečicím papírem. Změklé máslo přendej do mísy od robota, přidej cukry a pomocí nástavce „K“ vyšlehej v hladký nadýchaný krém. Poté zašlehej žloutek (bílek si nech stranou).
  2. Mouku smíchej s kakaem a solí. Přidej k máslovému krému a při nižších otáčkách vyšlehej těsto. Nemělo by se drobit (pokud ano, přidej po lžičce mléka). Těsto ještě na lehce pomoučněné ploše rukama vypracuj. Odebírej po cca 25 g kouscích (ale můžou být i menší) a z nich vyválej v dlani kuličku. Přendej na plech. Uprostřed udělej důlek. Ze stran pomaž bílkem a obal v nasekaných pistáciích.
  3. Peč v troubě 10–12 minut podle velikosti. Přendej na kuchyňskou mřížku a nech zcela vychladnout. Mezitím si připrav náplň. Ve vodní lázni rozpusť bílou čokoládou, odstav, vmíchej do ní pistáciový krém, moučkový cukr a sůl. Pomocí lžíce utři tak, aby tam nebyly žádné hrudky. Malou lžičkou nebo plnícím sáčkem naplň „důlky“ sušenek a nech v chladu zcela ztuhnout (minimálně 2 hodiny). Sušenky vydrží na chladném a suchém místě až 5 dnů.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *