Zbyly vám bílky z mazanců? Máme pro vás tip, recept na mini hnízda na způsob Pavlova. Odlehčete je krémem s lyofilizovaným ovocem a nezapomeňte na velikonoční zdobení.
Výhodou tohoto svátečního receptu je, že ho zvládne úplně každý. Když dodržíte postup krok za krokem, budou pusinky dokonalé. Efekt pak dodá krém ze šlehačky s trošku tvarohu a na ozdobu použijte například mandle v čokoládě. Vyberte si své Velikonoce na Zdraveorechy.cz.
Velikonoční pusinky s krémem
asi 10 pusinek o průměru přibližně 7 cm
příprava: 2 hodiny
Co na pusinky?
5 bílků z vajec velikosti M (4 z vajec velikosti L)
225 g moučkového cukru
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička kukuřičného škrobu
Co na krém?
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
2 lžíce moučkového cukru
2-3 lžíce měkkého plnotučného tvarohu
lyofilizované ovoce (maliny, jahody od Zdraveorechy.cz)
velikonoční ozdoba ze Zdraveorechy.cz (mandle v mléčné čokoládě se skořicí, mandle v čokoládě s příchutí tiramisu, mandle v čokoládě Vienna a lyofilizovaný černý rybíz v jogurtové polevě)
Jak na to?
- Troubu předehřej na 100 °C na horkovzdušný program. Dva plechy vylož pečicím papírem. Oddělené bílky (nesmí tam být ani trochu žloutku) přendej do čisté a suché mísy od robota.
- Pomocí balónové metly vyšlehej tuhý sníh, chvilku to potrvá! Pak postupně přidávej vždy po lžíci moučkového cukru. Stojí za to si počkat! Nakonec přidej nejprve lžičku octa a poté kukuřičného škrobu. Sníh na pusinky bude krásně lesklý a tuhý.
- Pomocí dvou lžic tvaruj na plechy pusinky (na každou ti bude stačit 2 lžíce sněhu). Ideálně tak, aby měly tvar ptačího hnízda. Mohou být i vyšší. Přendej do trouby a nech 45 minut „péct“. Jakmile budou zvenku lehce narůžovělé a pevné, jsou hotové. Vypni troubu. Pusinky nech ještě v troubě sušit 30 minut. Poté plechy přendej na kuchyňskou mřížku a nech zcela vychladnout.
- Smetanu nalij do čisté mísy od robota. Pomocí balónové metly vyšlehej šlehačku (při střední rychlosti), poté přidej postupně dvě lžíce moučkového cukru. Nakonec pomocí stěrky opatrně zapracuj v ruce nadrolené lyofilizované ovoce.
- Vychlazené pusinky ozdob krémem, přidej velikonoční zdobení například v podobě mandlí v čokoládě a lyofilizované ovoce. Ihned podávej.