Velikonoční tvarohový mazanec bez kynutí

Velikonoční tvarohový mazanec bez kynutí

Bojíte se péct na Velikonoce mazanec, protože vám moc kynuté těsto nejde? Máme pro vás řešení. Recept, kde je místo droždí použit prášek do pečiva.

A přesto je mazanec krásně vláčný. Díky vyšlehanému máslu a tvarohu. Pokud se chystáte na svátky třeba na chalupu, nakupte si potřebné ingredience dopředu. Zabalte si pár vychytávek jako je třeba malá kulatá forma na pečení, špejli a místo robotu použijte ruční mixér. Tento mazanec si navíc můžete upéct kdykoliv na něj dostanete chuť. Nemusí to být jenom na Velikonoce.

Tvarohový mazanec bez kynutí

1 mazanec (do průměru formy 20 cm)

příprava: 1,5 hodiny

Co na mazanec?

160 g změklého másla + na vytření formy

140 g třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

2 vejce + 1 vejce na potření

250 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce)

kůra z 1 citronu

500 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

2 hrsti rozinek

2 hrsti plátků mandlí

1 lžička tuzemáku k vejci na potření (nemusí být)

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 160 °C. Do mísy od robota přendej změklé máslo a přidej cukry. Pomocí metly ve tvaru K utři hladký krém (chvilku to potrvá). Pak postupně přidávej vejce po vejci. Míchej při střední rychlosti. Přidej kůru z citronu.
  2. Poté postupně vmíchej po lžících tvaroh. Mouku a prášek do pečiva prosej. A také postupně přidávej po lžících spolu s rozinkami. Jakmile začne být těsto hutné, můžeš přendat na pracovní plochu s troškou mouky (nechala jsem si jí z té odvážené) a rukama propracuj bochánek.
  3. Pak máš dvě možnosti. Plech vylož pečicím papírem a na něj polož bochánek. Nebo (jako jsem to udělala já, aby si mazanec udržel tvar) vymaž malou kulatou formu na pečení máslem. Do ní vlož bochánek. Formu přendej raději ještě na plech.
  4. Bochánek nahoře nůžkami rozkroj do kříže. V misce vyšlehej vejce s tuzemákem a potři bochánek. Posyp ho plátky mandlí (a můžeš přidat i rozinky).
  5. Vlož do trouby a peč dozlatova, asi 60 minut. Ale že je uvnitř upečený si pro jistotu ověř, stačí, když do středu zapíchneš špejli a pokud je po vytažení suchá, mazanec je upečený. V průběhu pečení mazanec ještě potři vaječnou směsí a do kříže můžeš ještě přidat rozinky a mandle, pokud ti zbyly.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *