Také milujete tradiční punčový dort? U nás na blogu patří mezi nejvyhledávanější. Vyzkoušejte podle Dašky Sugar Mama i tento jednoduší recept podávaný s ovocem.
Zdá se vám punčový dort příliš složitý? Když si dopředu připravíte ingredience, budete postupovat krok za krokem podle našeho receptu, neuděláte chybu. Na Instagramu @slepicarnablog najdete video krok za krokem připravené s Daškou. A pokud nemáte čas, plánujete oslavu nebo jste dostali chuť na ten nejlepší dort nebo zákusek v Praze a okolí, pak se určite stavte v Sugar Mama na Vinohradech.
Ovocný punčový dort
2x forma na dort o průměru 24 cm
příprava: 1,5 hodiny + chlazení (ideálně přes noc)
Co na punč?
50 g krupicového cukru
šťáva ze 2 pomerančů (200 ml)
50 ml vody
250 ml tuzemáku
160 g višňový sirup (140 ml)
Co na růžové korpusy?
6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
6 lžic vody
180 g krupicového cukru
růžové barvivo (asi 2 lžičky nebo dle potřeby) – seženeš např. na Dortisimo.cz
180 g polohrubé mouky (prosáté)
+ kousek másla na vymazání formy
Co na červený korpus?
4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)
120 g krupicového cukru
4 lžíce vody
červené barvivo (asi 2 lžičky nebo dle intenzity) – seženeš např. na Dortisimo.cz – Red Christmas
120 g polohrubé mouky (prosáté)
+ kousek másla na vymazání formy
Co na dokončení?
rybízová marmeláda (200 až 250 g dle chuti)
60 g malinového pyré
200 g moučkového cukru
ovoce na ozdobu
máta, meduňka na ozdobu
Jak na to?
- Nejprve si připrav punč. Do rendlíku dej všechny ingredience na punč a přiveď k varu. Jakmile se cukr rozpustí, odstav a nech vychladnout.
- Předehřej horkovzdušnou troubu na 170 °C. Formy na dort po stranách zlehka potři máslem, spodní část vylož pečicím papírem.
- Odděl bílky od žloutků. V míse od robota pomocí balonové metly vyšlehej s polovinou cukru bílek do “pevného” sněhu. Cukr přidej, až když se bílek trošku našlehá. Dej stranou.
- Žloutky se zbylým cukrem a vodou vyšlehej pomocí balonové metly do nadýchané pěny. Pomocí stěrky přidej do žloutkové směsi vyšlehané bílky a barvivo. Zlehka zapracuj. Nakonec pečlivě vmíchej s prosátou mouku.
- Těsto rozděl do dvou forem na dort. Vlož obě do trouby (nad sebe) a peč 20 minut. Že je korpus upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli po vytažení zůstane suchá. Korpusy nech na kuchyňské mřížce vychladnout. Troubu nech zaplou.
- Mezitím si připrav červený korpus. Opatrně z jednoho upečeného korpusu sundej formu. Opět ji zlehka po stranách vymaž máslem, dole vylož pečicím papírem. Opakuj stejný postup jako s prvními korpusy. Vyšlehej sníh s polovinou cukru, žloutky vyšlehej s cukrem a vodou. Poté do žloutkové směsi zlehka vmíchej sníh, barvivo a nakonec prosátou mouku. Těsto přendej do formy a peč 25 až 30 minut. Opět vyzkoušej špejlí, zda je korpus upečený a nech ho na mřížce vychladnout.
- Vychladlé korpusy opatrně zespoda odděl od pečicího papíru (líp se ti pak s nimi bude pracovat). Do jedné formy přendej jeden růžový korpus spolu s pečicím papírem (i s dnem pečicí formy). Prolij (menší) třetinou punče, pomaž navrchu marmeládou a přiklop červeným korpusem. Na ten použij trošku víc než třetinu punče. Opět pomaž marmeládou a přiklop posledním růžovým korpusem. Zalij zbytkem punče. Přiklop pečicím papírem, navrch dej (jako zátěž) dortovou formu, kterou rovnoměrně zatěž (např. pomeranči). Vlož do lednice a nech ideálně přes noc vychladnout.
- Vyndej punčový dort z ledničky, odstraň zátěž, opatrně ho přendej na talíř (nebo servírovací podnos). Připrav si polevu. Moučkový cukr smíchej s malinovým pyré (to připravíš z rozmačkaných malin), stačí vidličkou, aby tam nebyly hrudky. Polij polevou dort a můžeš rovnou zdobit ovocem a čerstvými lístky máty a meduňky. Podávej.