Sugar Mama a její punčový dort s ovocem

Sugar Mama a její punčový dort s ovocem

Také milujete tradiční punčový dort? U nás na blogu patří mezi nejvyhledávanější. Vyzkoušejte podle Dašky Sugar Mama i tento jednoduší recept podávaný s ovocem.

Zdá se vám punčový dort příliš složitý? Když si dopředu připravíte ingredience, budete postupovat krok za krokem podle našeho receptu, neuděláte chybu. Na Instagramu @slepicarnablog najdete video krok za krokem připravené s Daškou. A pokud nemáte čas, plánujete oslavu nebo jste dostali chuť na ten nejlepší dort nebo zákusek v Praze a okolí, pak se určite stavte v Sugar Mama na Vinohradech.

Ovocný punčový dort

2x forma na dort o průměru 24 cm

příprava: 1,5 hodiny + chlazení (ideálně přes noc)

Co na punč?

50 g krupicového cukru

šťáva ze 2 pomerančů (200 ml)

50 ml vody

250 ml tuzemáku

160 g višňový sirup (140 ml)

Co na růžové korpusy?

6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)

6 lžic vody

180 g krupicového cukru

růžové barvivo (asi 2 lžičky nebo dle potřeby) – seženeš např. na Dortisimo.cz

180 g polohrubé mouky (prosáté)

+ kousek másla na vymazání formy

Co na červený korpus?

4 vejce (zvlášť bílky a žloutky)

120 g krupicového cukru

4 lžíce vody

červené barvivo  (asi 2 lžičky nebo dle intenzity) – seženeš např. na Dortisimo.cz – Red Christmas

120 g polohrubé mouky (prosáté)

+ kousek másla na vymazání formy

Co na dokončení?

rybízová marmeláda (200 až 250 g dle chuti)

60 g malinového pyré

200 g moučkového cukru

ovoce na ozdobu

máta, meduňka na ozdobu

Jak na to?

  1. Nejprve si připrav punč. Do rendlíku dej všechny ingredience na punč a přiveď k varu. Jakmile se cukr rozpustí, odstav a nech vychladnout.
  2. Předehřej horkovzdušnou troubu na 170 °C. Formy na dort po stranách zlehka potři máslem, spodní část vylož pečicím papírem.
  3. Odděl bílky od žloutků. V míse od robota pomocí balonové metly vyšlehej s polovinou cukru bílek do “pevného” sněhu. Cukr přidej, až když se bílek trošku našlehá. Dej stranou.
  4. Žloutky se zbylým cukrem a vodou vyšlehej pomocí balonové metly do nadýchané pěny. Pomocí stěrky přidej do žloutkové směsi vyšlehané bílky a barvivo. Zlehka zapracuj. Nakonec pečlivě vmíchej s prosátou mouku.
  5. Těsto rozděl do dvou forem na dort. Vlož obě do trouby (nad sebe) a peč 20 minut. Že je korpus upečený poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli po vytažení zůstane suchá. Korpusy nech na kuchyňské mřížce vychladnout. Troubu nech zaplou.
  6. Mezitím si připrav červený korpus. Opatrně z jednoho upečeného korpusu sundej formu. Opět ji zlehka po stranách vymaž máslem, dole vylož pečicím papírem. Opakuj stejný postup jako s prvními korpusy. Vyšlehej sníh s polovinou cukru, žloutky vyšlehej s cukrem a vodou. Poté do žloutkové směsi zlehka vmíchej sníh, barvivo a nakonec prosátou mouku. Těsto přendej do formy a peč 25 až 30 minut. Opět vyzkoušej špejlí, zda je korpus upečený a nech ho na mřížce vychladnout.
  7. Vychladlé korpusy opatrně zespoda odděl od pečicího papíru (líp se ti pak s nimi bude pracovat). Do jedné formy přendej jeden růžový korpus spolu s pečicím papírem (i s dnem pečicí formy). Prolij (menší) třetinou punče, pomaž navrchu marmeládou a přiklop červeným korpusem. Na ten použij trošku víc než třetinu punče. Opět pomaž marmeládou a přiklop posledním růžovým korpusem. Zalij zbytkem punče. Přiklop pečicím papírem, navrch dej (jako zátěž) dortovou formu, kterou rovnoměrně zatěž (např. pomeranči). Vlož do lednice a nech ideálně přes noc vychladnout.
  8. Vyndej punčový dort z ledničky, odstraň zátěž, opatrně ho přendej na talíř (nebo servírovací podnos). Připrav si polevu. Moučkový cukr smíchej s malinovým pyré (to připravíš z rozmačkaných malin), stačí vidličkou, aby tam nebyly hrudky. Polij polevou dort a můžeš rovnou zdobit ovocem a čerstvými lístky máty a meduňky. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *