Recept na jednoduchou vláčnou citrónovou bábovku

Recept na jednoduchou vláčnou citrónovou bábovku

Pamatujete si na citrónovou babetu? Na tu neuvěřitelně vláčnou, jemnou, lehce mastnou buchtu provoněnou citronem? My ano a máme ji moc rádi.

Základem takové buchty, v tomhle případě bábovky, musí být opravdu dobrý, voňavý citron. Což když jsme byli v Portugalsku, nebyl problém sehnat. Ve vnitrozemí se jich pěstuje hodně, buď je koupíte přímo od farmáře nebo třeba na trhu za pár centů. Zvenku možná nevypadají úplně vábně, mají na sobě různé tečky, ale uvnitř jsou šťavnaté a jejich chuť i vůně předčí snad všechny vaše představy o tom, jaký by měl citron být. A pak je to máslo, ideální v kombinaci se smetanou, to pak zůstane bábovka správně vláčná a prsty vám po ní zůstanou trošku umaštěné.

Citrónová bábovka

1 forma na bábovku

příprava: 60 minut

Co na citrónovou bábovku?

1 velký bio citron

3 vejce

100 g třtinového cukru

80 ml smetany ke šlehání 33%

1 malý bílý jogurt

80 g másla + na vymazání formy

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

Jak na to?

  1. Utři kůru a šťávu z jednoho citronu s vejci, cukrem, smetanou a jogurtem. Přidej mouku a prášek do pečiva a nakonec zlehka vmíchej rozehřáté, ale ne horké máslo.
  2. Troubu rozehřej na 180°C. Formu na bábovku vymaž máslem a vysyp polohrubou moukou. Těsto do ní nalij, přiklop alobalem a peč asi 20 minut, poté odklop a dopékej při 160°C ještě dalších 20 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  3. Ještě teplou bábovku vyklop na talíř a nech vychladnout. Pokud ji nesníš hned, přikryj ji utěrkou a dej do chladu, aby zůstala uvnitř pěkně vláčná.
2 Comments
  1. Dobré odpoledne,
    moc ráda bych vyzkoušela recept, ale potřebuji se zeptat na ten postup. Jak moc mám vyšlehat tekutou směs, něž do ní přidám mouku s pečícím práškem?
    Stačí to promíchat ručně, aby se to spojilo, nebo je potřeba to vložit třeba do robota?
    Znám postup, kde se vyšlehá máslo s cukrem, přidají se vejce atd.. ale tady tomu opravdu moc nerozumím.
    Předem moc děkuji za vysvětlení a přeji hezký den. 🙂

    1. Zdravíme a děkujeme za upozornění. Ideální je robot nebo ruční mixér s balónovou metlou, šlehá se to v krém. A teprve poté se přidá suchá směs. A ano, máte pravdu, obvykle nejprve máslo s cukrem, pak postupně vejce, smetana, jogurt…

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *