Recept na jednoduchou vláčnou citrónovou bábovku

Recept na jednoduchou vláčnou citrónovou bábovku

Pamatujete si na citrónovou babetu? Na tu neuvěřitelně vláčnou, jemnou, lehce mastnou buchtu provoněnou citronem? My ano a máme ji moc rádi.

Základem takové buchty, v tomhle případě bábovky musí být opravdu dobrý, voňavý citron. Což zrovna teď v Portugalsku není problém sehnat. Ve vnitrozemí se jich pěstuje hodně, buď je koupíte přímo od farmáře nebo třeba na trhu za pár centů. Zvenku možná nevypadají úplně vábně, mají na sobě různé tečky, ale uvnitř jsou šťavnaté a jejich chuť i vůně předčí snad všechny vaše představy o tom, jaký by měl citron být. A pak je máslo, ideální je kombinace se smetanou, to pak zůstane bábovka správně vláčná a prsty vám po ní zůstanou trošku umaštěné.

 

Citrónová bábovka

1 forma na bábovku

příprava: 60 minut

 

Co na citrónovou bábovku?

1 velký bio citron

3 vejce

100 g třtinového cukru

80 ml smetany 33%

1 malý bílý jogurt

80 g másla + na vymazání formy

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

 

Jak na to?

  1. Utři kůru a šťávu z jednoho citronu s vejci, cukrem, smetanou a jogurtem. Přidej mouku a prášek do pečiva a nakonec zlehka vmíchej rozehřáté, ale ne horké máslo.
  2. Vymaž formu na bábovku máslem a vysyp polohrubou moukou. Těsto do ní nalij, přiklop alobalem a peč v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut, poté odklop a dopékej při 160°C ještě dalších 20 minut. Že je bábovka hotová poznáš tak, že když do ní píchneš špejli, zůstane suchá.
  3. Ještě teplou bábovku vyklop na talíř a nech vychladnout. Pokud ji nesníš hned, přikryj ji utěrkou a dej do chladu, aby zůstala uvnitř pěkně vláčná.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *