Kokosový střapáčci s máslovým krémem

Kokosový střapáčci s máslovým krémem

Když už to vypadá, že na Vánoce nebude v Praze (zase) sníh, tak si ho přivoláme aspoň takhle – snově. Kokosové cukroví s rumem provoní kuchyň a navodí tu správnou atmosféru.

A taky zahřeje, když se vrátíte domů z procházky a nos máte červený jako Santův Rudolf (alespoň v mém případě). Úplně nejlepší je, když si ho dáte s černým čajem s rumem, medem a citronem. Otevřete si knížku nebo si pustíte pohádku v televizi. Přitulíte se k dětem. Takhle já vidím tu vánoční pohodu a pro ni jsem ochotná péct ve dne v noci. Nebo si zajdu k naší mámě, která obvykle peče od listopadu a zásobí nás v pravidelných dávkách. Ani si neumí představit kolik lásky nám tím dává…

P.S. Děkuju za tohohle krásného ptáčka jedné z nejlepších cukrářek, co znám. Dašce ze Sugar MaMa.

 

Kokosový střapáčci

Asi na 4 plechy

Příprava: 60 minut + odpočinutí těsta

 

Co na máslové těsto?

250 g másla

90 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr

1 lžíce holandského kakaa

200 g mletého kokosu + na obalení

3 žloutky

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky

 

Co na máslový krém?

200 g másla

80 g moučkového cukru

80 g jemně namletého kokosu

1 lžička rumu

 

Co na ozdobu?

1 bílek

strouhaný kokos na obalení

 

Jak na to?

  1. Utři v robotu změklé máslo s cukry, přidej kakao, kokos, žloutky a kůru z citronu. Nakonec vmíchej mouku a vypracuj hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, těsto se nesmí lepit k okrajům mísy, pak ho ještě rukama propracuj na vále.
  2. Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech do druhého dne v ledničce odpočinout.
  3. Vyválej těsto asi na 3 mm silný plát. Vykrajuj kolečka a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě při 180°C (ideálně horkovzdušné) asi 10 minut. Nech vychladnout.
  4. Připrav si máslový krém. Utři změklé máslo s cukrem, kokosem a rumem. Našlehaným krémem spojuj dvě kolečka k sobě. Vrchní kolečko potři mašlovačkou namočenou do vyšlehaného bílku a namoč do strouhaného kokosu. Skladuj v chladu a suchu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *