Kokosoví střapáčci s máslovým krémem

Kokosoví střapáčci s máslovým krémem

Když už to vypadá, že na Vánoce nebude v Praze (zase) sníh, tak si ho přivoláme aspoň takhle – snově. Kokosové cukroví s tuzemákem provoní kuchyň a navodí tu správnou adventní atmosféru.

A taky zahřeje, když se vrátíte domů z procházky a nos máte červený jako Santův Rudolf (alespoň v mém případě). Úplně nejlepší je, když si ho dáte s černým čajem s rumem, medem a citronem. Otevřete si knížku nebo si pustíte pohádku v televizi. Přitulíte se k dětem. Takhle já vidím tu vánoční pohodu a pro ni jsem ochotná péct ve dne v noci. Nebo si zajdu k naší mámě, která obvykle peče od listopadu a zásobí nás v pravidelných dávkách. Ani si neumí představit kolik lásky nám tím dává…

P.S. Děkuju za tohohle krásného ptáčka jedné z nejlepších cukrářek, co znám. Dašce ze Sugar MaMa.

Kokosoví střapáčci

asi na 4 plechy

příprava: 60 minut + odpočinutí  těsta (alespoň přes noc)

Co na máslové těsto?

250 g másla (ideálně Hera máslová)

90 g moučkového cukru

1 bio vanilkový  cukr (nebo 2 lžíce domácího)

2 vrchovaté lžíce holandského kakaa

200 g mletého kokosu + na obalení

3 žloutky

kůra z 1 citronu

330 g hladké mouky

Co na ozdobu?

1 bílek

strouhaný kokos na obalení (asi 50 g)

Co na máslový krém? (Použiješ 3-4 dny před Vánoci)

200 g másla

80 g moučkového cukru

80 g jemně namletého kokosu

1 lžička tuzemáku

Jak na to?

  1. Utři v  robotu (pomocí nástavce „K“) máslo s cukry, přidej kakao, kokos, žloutky a kůru z citronu. Nakonec vmíchej mouku a vypracuj hladké těsto. V robotu to trvá asi 10 minut, těsto se nesmí lepit k okrajům mísy. Pak ho ještě rukama propracuj na vále, je trošku drobivější.
  2. Těsto přendej do potravinářského sáčku a nech do druhého dne v ledničce odpočinout.
  3. Troubu (ideálně horkovzdušnou) předehřej na 170°C. Vyválej těsto asi na 3 mm silný plát (nejlepší je vyválet ho mezi potravinářskými fóliemi). Vykrajuj kolečka a přendej je na plech vyložený pečicím papírem. Peč asi 10 minut. Nech vychladnout.
  4. Polovinu koleček použij jako vrchní část – tu potři mašlovačkou namočenou do vyšlehaného bílku a namoč do strouhaného kokosu: Všechna kolečka pak ulož do krabice. Skladuj v chladu a suchu 14-21 dní.
  5. Těsně před Vánoci (ideálně 3-4 dny)  si připrav máslový krém. Utři změklé máslo s cukrem, kokosem a rumem. Kolečka spojuj k sobě našlehaným krémem (vždy jedno s kokosem a jedno bez, to je spodní část cukroví).
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *