Co s jostou jiného než kynutý koláč?

Co s jostou jiného než kynutý koláč?

Velké přiznání! Jsme děsní zahradníci, nic o tomhle skvělém oboru nevíme a přesto se nám společně s matkou přírodou daří vypěstovat takové zázraky. Co nám ale jde, je to zužitkování.

Naše milovaná josta

Tenhle kříženec černého rybízu a angreštu je dokonalým počinem našich sousedů z NDR. Jostu sbíráme od konce června maximálně do poloviny července. Plody jsou tak akorát velké, šťavnaté a když opomenu to odšťopkování, tak se s jostou skvěle v kuchyni pracuje. Pokud je naše děti nesnědí už na zahradě, tak z nich děláme na Vánoce džem, protože perfektně ladí k lineckému nebo tenhle skvělý koláč, kde kromě josty hraje prim i klasický rybíz.

Kynutý koláč s rybízem

Na 1 formu

Příprava: 50 minut + 50 minut kynutí

 

Co na kynuté těsto?

150 ml plnotučného mléka

22 g čerstvého droždí (1/2 kostky)

1 lžíce třtinového cukru

2 vejce

1 lžíce třtinového cukru

1 lžička mořské soli

kůra z citronu

100 g rozpuštěného másla (ne horkého!) + na vymazání formy

300 g hladké mouky + na zasypání

asi 400 g ovoce (černý a červený rybíz, josta)

 

Co na drobenku?

80 g másla

80 g třtinového cukru

80 g polohrubé mouky + na vysypání formy

 

Jak na to?

  1. Připrav si kvásek. Do vlažného mléka rozdrob droždí a vmíchej cukr. Nech v teple vykynout, asi 5 minut. Na hladince se vytvoří takové „chuchvalce“.
  2. V míse utři vejce s cukrem, solí a kůrou z citronu. Vmíchej rozpuštěné máslo, mouku a nakonec přidej vzešlý kvásek. Vypracuj hladké těsto. Zasyp troškou mouky a dej přikryté čistou utěrkou do tepla kynout, asi na 45 minut. Jednou nebo dvakrát v průběhu kynutí ještě propracuj těsto.
  3. Formu nebo pekáč vymaž máslem a vysyp moukou. Rozlož rovnoměrně nakynuté těsto a na něj ovoce.
  4. Připrav si drobenku: v míse prsty „udrol“ máslo s cukrem a moukou. Nasyp na koláč a vlož formu do předehřáté trouby na 170°C a peč dozlatova, asi 35 minut. Podávej vychladlé.
Recept na prázdninové meruňkové knedlíky
Objevte kouzlo slaného cuketového koláče
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *