Vánoční cukroví: Sádlové bochánky s povidly

I bez másla se dá péct vánoční cukroví. Sádlo je neskutečně multifunkční surovina. Lehce se s ním pracuje a když ho použijete do sladkého pečení, budete mile překvapeni!

Neřeknu vám, odkud tohle cukroví pochází, ale povím vám, kdo ho u nás doma dělal. Babička. Bylo jiné než všechny ostatní a na jeho chuť si člověk musí zvyknout. A když přijde na to, že je křehké, sladké a zároveň kyselé, zamiluje si ho. Stejně jako my doma. Můžete do těsta přidat i lžíci holandského kakaa nebo zvažuju i mletý mák, co tomuhle cukroví ale dodá tu správnou vyvážený (až lehce kyselý) „šmak“, jsou povidla nebo marmeláda, ideálně rybízová.

Pojďte mít s námi chuť zažít víc.

 

Sádlové cukroví s povidly

Na 2 plechy (asi 30 bochánků)

Příprava: 40 minut + 2 hodiny odložení

 

Co na sádlové cukroví?

120 g vepřového sádla

150 g hladké mouky

100 g moučkového cukru + na posypání

1 bio vanilkový cukr

špetka soli

švestková povidla nebo rybízová marmeláda

 

Jak na to?

  1. Vepřové sádlo vyndej z ledničky, odvaž a nech venku, aby mělo pokojovou teplotu. Na vál nebo pracovní plochu prosej mouku a moučkový cukr. Přidej vanilkový cukr a špetku soli. Navrch dej sádlo a rukama propracuj hladké těsto. To přendej do potravinářského sáčku a nech v chladu 2 hodiny odležet.
  2. Vylož dva plechy pečicím papírem. Předehřej troubu na 150°C a peč v páře (my máme od Electroluxu PlusSteam), na dno nalij do důlku asi 250 ml vody nebo vlož rendlík s vodou.
  3. Z těsta vytvaruj menší kuličky, přendej je na plechy a koncem vařečky udělej do každé kuličky důlek. Do nich rozděl povidla nebo marmeládu. Přendej do trouby a peč v páře asi 25 minut.
  4. Poté nech sádlové cukroví lehce vychladnout na roštu a podle chuti posyp zlehka moučkovým cukrem. Můžeš hned podávat s kávou nebo čajem nebo cukroví uložit do papírové krabice a nechat v chladu uležet, stačí týden.

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *