Linecké sušenky v létě? Ano, makové!

Linecké sušenky v létě? Ano, makové!

Také máte spojené linecké s vánočním cukrovím? Ve skutečnosti se jedná o máslové sušenky, které můžete k čaji o páté podávat vlastně celoročně. Angličané by vám o tom mohli povídat.

A když navíc upečete linecké sušenky s čerstvě namletým mákem, pak jsou vlastně letní i podzimní. Já mák miluju, moje dcera Mia mák miluje ještě víc. Tyhle sušenky putovali do svačinové krabičky s dinosaurem, do auta, na Šumavu a u rybníka rovnou do její pusy. A co mě osobně na nich baví nejvíc? Že si můžete vykrájet jakékoliv tvary, třeba celou drůbeží rodinku a pak si s ní hrát na farmu! Jo a pozor, jsou hned měkké!

Recept na klasické vánoční linecké cukroví najdete tady.

Makové linecké sušenky

4 plechy

příprava: 40 minut + odležení těsta (alespoň přes noc)

Co na linecké těsto?

200 g změklého másla

90 g moučkového cukru

1 bio vanilkový cukr (má 7 g)

2 žloutky

50 g namletého máku

250 g hladké mouky + na podsypání

Jak na to?

  1. Změklé máslo nakrájej na kostičky a přendej do mísy od robota. Přidej oba cukry a metlou „K“ utři. Poté přidej žloutky a opět utři. Nakonec přimíchej prosátou mouku s namletým mákem. Vypracuj těsto.
  2. Hladké těsto zabal do potravinářské fólie ideálně zlehka posypané hladkou moukou. Dej do ledničky a nech jej přes noc odpočívat. Já tolik času neměla, těsto jsem připravila ráno a odpoledne už jsem pekla.
  3. Odleželé těsto si rozděl na dvě poloviny (teď v létě klidně na čtyři), jednu si vezmi, druhou nech odpočívat ještě v chladu. Vyválej na ploše pomoučněné moukou nebo nepřilnavé ploše plát silný maximálně 5 mm. Můžeš použít i dva pečicí papíry, na jeden dáš rukou propracované těsto, přikryješ ho druhým pečicím papírem a válíš přes něj. Vykrajuj libovolné tvary.
  4. Předehřej si troubu na 170°C (horkovzdušnou na 160°C) a peč linecké dorůžova, asi 10 minut. Pak je nech vychladnout na mřížce. Když je budeš z plechu hned sundávat, pravděpodobně ti tyto křehké sušenky zlomí.
2 Comments
  1. Dobry den, zaujal me tento recept, tesim se az vyzkoušíme :-). Zkoušeli jste nahradit mouckový cukr? Cim by to slo nahradit? Doma ho nemam, nepouzivam..
    Dekuji. K.

    1. Dobrý večer, Katko, umím si představit třtinový moučkový cukr, maximálné jemný krupicový cukr. U medu netuším, jak by mohlo těsto reagovat:-(

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *