Bábovka plněná jablky se skořicí

Bábovka plněná jablky se skořicí

Další hrnkový recept je tu! Bábovka – co jiného? První sladké jídlo, co zvládnou upéct i děti, tak jim věřte a svěřte jim kuchyň. Dočkáte se svačiny, kterou nemusíte dělat vy…

A kousek si zabalte s sebou do práce. Teď vážně, já si na bábovkách „ulítávám“. Nepíšu, že jsem bábovková královna, jen že miluju, co všechno můžete do těsta přidat, třeba jablka. A taky ten tvar. Připomíná mi to dětství, všechny babičky světa a čajový dýchánek. Je to jako vrátit se v čase, nechat se hýčkat! A přesně takhle se můžete cítit i vy. Prostě to svěřte svým větším dětem, menším pomozte při dávání a vyndávání z trouby. A pak už si jen vychutnejte finální výsledek. 

Bábovka plněná jablky

1 velká forma na bábovku (nebo 2 menší)

příprava: 60 minut

Co na bábovku?

4 vejce

1 hrnek třtinového cukru

½ hrnku plnotučného mléka

1 kelímek bílého jogurtu (150 g)

2 hrnky polohrubé mouky + na vysypání formy

1 kypřící prášek bez fosfátu

½ hrnku oleje + na vymazání formy

2-3 jablka

mletá skořice

moučkový cukr (nemusí být)

Jak na to?

  1. Vyšlehej vejce se ¾ hrnku cukru, zbytek cukru si nech na jablka. Pak přidej mléko a jogurt a zase šlehej. Postupně přidávej mouku a prášek do pečiva. Nakonec zlehka zapracuj olej.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Velkou formu na bábovku vymaž olejem a vysyp moukou. Jablka omyj, zbav jádřince a i se slupkou nakrájej na kostičky. Promíchej je v míse se zbývajícím cukrem a skořicí.
  3. Do formy na bábovku nalij polovinu těsta, rozděl směs z jablek a zalij to zbývajícím těstem. Dej do předehřáté trouby a peč asi 45 minut. A jak poznáš, že je bábovka uvnitř upečená? Když do ní zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.
  4. Upečenou bábovku přiklop větším prkýnkem, překlop ji prkýnkem dolů, ideálně na mřížku, a nech chvilku stát. Pokud je forma dobře vymazaná a vysypaná, bábovka se sama vyklopí. Odklop ji a nech úplně vystydnout. Případně si pomoz nožem, objeď jím mezi okraji a vnitřní částí formy.
  5. Můžeš i nemusíš bábovku zlehka posypat moučkovým cukrem. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *