Vánoce a zapečený houbový kuba

Vánoce a zapečený houbový kuba

Co by to bylo za tradiční Vánoce bez jídla (nejen) pro chudé? Bez staročeského kroupového kuby? Na Štědrý den si ho dávali už staří Slované, tak pokud se nepostíte, pojďte si na něm pochutnat s námi.

I když by se mělo na Štědrý den postit až do večeře, my to doma tak neděláme. Podává se hrášková polévka nebo houbový kuba. A co o tomhle jídle víme, kromě toho, že patří do rakousko-uherské kuchyně? Že se mu na jihu Čech říká černý kuba podle jedné speciální houby, která se jmenuje stroček trubkovitý. Vy ale můžete použít klasické hříbky nebo směs, kterou máte nasušenou už z léta.

Kubu můžete uvařit nebo si ho zapéct v troubě, tak, jako jsme to udělali my.  

Zapečený houbový kuba

4 porce

příprava: 60 minut + namočení krup a hub

Co na kubu?

400 g  ječmenných krup

2 velké hrsti sušených hub

2 lžíce sádla (my jsme použili kachní) + na vymazání pekáčku

1 větší cibule

1 lžička drceného kmínu

5 stroužků česneku

1 lžíce sušeného oregana

sůl a pepř

2 velké hrsti nasekané petržele

Jak na to?

  1. Den dopředu si namoč kroupy do osolené vody. Stačí přes noc. Pak je slij. Přendej je do hrnce, zalij vodou tak, aby bylo alespoň 5 cm vody nad kroupy. Přidej sůl a vař doměkka, asi 20 minut. Slij je.
  2. Houby nalož do horké vody, ideálně na hodinu, pak je slij a nech okapat. Nakrájej je na menší kousky, jestliže to potřeba.
  3. Na pánvi rozehřej sádlo, orestuj nadrobno nasekanou cibulku, zasyp kmínem, orestuj. Pak přidej na menší kousky nakrájený česnek a houby a orestuj dohromady.  Dochuť oreganem, solí a pepřem a ještě minutku restuj. Poté je odstav z plotny.
  4. Troubu předehřej na 180°C. Pekáček vymaž sádlem. Ve velké míse smíchej uvařené kroupy se směsí z pánve, přidej nasekanou petrželku a promíchej. Vše přendej do pekáčku a peč v troubě dozlatova, asi 20 minut. Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *