Jak na novoroční pečené kuře s bramborami

Jak na novoroční pečené kuře s bramborami

Dáváte si novoroční předsevzetí? Nakupovat na farmářském trhu, lépe a hlavně pravidelně jíst, vařit si, více relaxovat (třeba v kuchyni)? Můžete začít třeba tímto jednoduchým receptem na provoněné kuře.

Že neumíte vykostit kuře? Důležité je mít kvalitní kuře, ostrý nůž, v tomto případě nožík nebo flexi vykosťovací nůž, prsty, které nahmatají potřebná místa, trpělivost a trénink. Zkoušet a zkoušet. A když zezačátku přeříznete kůži, vůbec nic se nestane. Ze zbytků jako je např. skelet si udělej vývar na polévku nebo do zásoby na podlití omáčky, risotta… Prostě šetři a využij suroviny na maximum!

Pečené kuře s bramborami

4-5 porcí

Příprava: 1 až 2 hodiny

Co na kuře?

1 celé farmářské kuře (pokud je malé, tak 2 stehna navíc)

sůl a pepř

sušený česnek

kurkuma

koření tandoori masala

olivový olej

500 g salátových baby brambor

růžový pepř

4 snítky rozmarýnu

máslo na zjemnění výpeku

Jak na to?

  1. Vykosti kuře tak, aby ti zůstaly dvě poloviny vcelku. Kuře den na prkénku prsy nahoru. Menším ostrým nožíkem opatrně vykroj skelet, nožem jdi poděl kosti a chrupavek, kůži nepřeřízni. Rozkroj na dvě poloviny. Troubu předehřej na 180°C.
  2. Kuře osol, opepři, vetři sušený česnek, kurkumu a koření tandoori. Na větší pánvi rozehřej olej. Opeč na něm kuře z obou stran dozlatova. Na plech dej očištěné brambory i se slupkou, navrch dej orestované kuře. Přidej lehce podrcený růžový pepř a rozmarýn. 
  3. Do výpeku přidej máslo a nech rozpustit. Šťávou přelij kuře. Peč dozlatova, minimálně 1 hodinu, záleží na velikosti kuřete. Jak poznáš, že už je kuře uvnitř upečené, když nemáš sondu? Píchni do něj vidličkou, pokud je hotové, snadno ji vytáhneš.  Nesmí z něj vytéct ale „krvavá“ šťáva… Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *