Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou

Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou

Na snídani, na svačinu, k odpolednímu čaji nebo kávě. Je jednou jakou událost si vyberete, když dostanete chuť na ovocný koláč na plech. Hlavně, když je nadýchaný a zasypaný drobenkou.

U nás na blogu najdete hodně receptů na koláče. Baví mě je péct, jíst i sdílet. Nedá se u nich moc improvizovat a tak hledám zaručenou klasiku. Prostě „Vaňkovku“, kde výsledek bude 100% připomínat kuchyň našich babiček. Jen ten bílý cukr šidím třtinovým. Ale na té vůni, co se pak line kuchyní, i pocitu, když si koláč dáte v posteli ke snídani, to nic nezmění. Je to prostě láska na první ochutnání!

Koláč s ovocem a drobenkou

1 plech

Příprava: 90 minut

Co na koláč?

3 vejce

250 g třtinového cukru

1 lžíce domácího vanilkového cukru

250 g měkkého plnotučného tvarohu

80 ml slunečnicového oleje + na vymazání plechu

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva bez fosfátů

300 g mraženého ovoce (ideálně borůvky, maliny, rybíz…)

Co na drobenku?

40 g másla

5 lžic polohrubé mouky + na vysypání plechu

4 lžíce třtinového cukru

Jak na to?

  1. V robotu pomocí „balonové“ metly vyšlehej vejce s cukry do krému, zabere to asi 5 minut. Přidej tvaroh a postupně přidávej odváženou mouku s práškem do pečiva a olej, míchej do hladkého krému.
  2. Troubu předehřej na 160°C. Připrav si drobenku. Ingredience dej do misky a prsty propracuj. Plech vymaž olejem (nebo máslem) a vysyp polohrubou moukou. Rovnoměrně do něj nalij těsto, rozděl na něj zmražené ovoce a zasyp drobenkou.
  3. Koláč peč dozlatova, asi 55 minut. Že je uvnitř hotový poznáš tak, že když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Koláč přendej na mřížku, nech vychladnout a teprve poté krájej a podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *