Snídaňové lívance pro malé i velké přespávače

Snídaňové lívance pro malé i velké přespávače

Když nad tím tak přemýšlím, vždy když máme dětskou „přespávací“ návštěvu a já ráno nemusím nutně pracovat, pak smažím lívance.

Někdo je má rád kynuté, já je dělám s kypřícím práškem. Jednoduše, rychle –  a pokaždé se povedou. Ať už použiju hladkou mouku, případně pro zdravější verzi špaldovou, nesmí chybět kůra z citronu nebo limetky a opravdický vanilkový cukr. To pak ráno voní úplně jinak. Tak jako u babičky. Tak jako voní prázdniny. Tak jako čas strávený pod dekou, s knížkou a něčím dobrým na zub.

Snídaňové lívance

4-6 porcí

příprava: 30 minut + 10 minut odležení

Co na lívance?

3 vejce

3 lžičky třtinového cukru

1 vanilkový cukr

kůra z citronu nebo limetky

400 ml plnotučného mléka

250 g hladké (špaldové) mouky

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

olej na vytření lívanečníku

Co na podávání?

čerstvé sezónní ovoce

domácí marmeládu

bílý jogurt nebo zakysanou smetanu

třtinový cukr smíchaný s mletou skořicí

Jak na to?

  1. V míse utři vejce s cukry a kůrou z citronu nebo limetky. Vmíchej mléko a postupně zadělávej těsto s moukou. Nakonec přidej kypřící prášek.
  2. Pořádně promíchej a pokud máš čas, dej na chvilku těsto odležet, třeba do ledničky. Lívance se ti budou dělat snadněji.
  3. Rozehřej lívanečník a vytři jej olejem. Smaž lívance z obou stran dozlatova.
  4. A pak už je to na tvé inspiraci a na tom, co dům dá. Já doma sáhnu buďto po sezonním ovoci nebo domácí marmeládě. Na stole nikdy nesmí chybět bílý jogurt, případně zakysaná smetana a cukr provoněný mletou skořicí.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *